Kurzy ATAC

E132 - Indigotin ( Cl potravinářská modř 1, Indigocarmine )

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E132 - Indigotin ( Cl potravinářská modř 1, Indigocarmine )

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná se tmavě modré barvivo. Na světle velmi lehce vybledne. Indigotin se získává z asijského indigovníku, jeho zpracování ale probíhá synteticky za přítomnosti modrých barviv (ty se vyrábějí z uhelného dehtu).

Indigotin a zdraví

Na základě studií, prováděných na krysách, byl dokázán vznik zhoubného nádoru v místě vpichu pod kůži. Při ústním podání nebyl zjištěn žádný nežádoucí účinek. V souvislosti s Indigotinem probíhají rozsáhlé vědecké diskuze, dostupná data však nejsou dostačující na to, aby se dalo barvivo považovat za karcinogen. Může však způsobit:

-nevolnost
- zvracení
- vyšší krevní tlak
- vyrážky a další alergické reakce.

Přijatelná denní dávka 0-5 mg na 1 kg tělesné váhy.

Indigotin v potravinářství

Používá se při výrobě:
- nealkoholických nápojů
- pekařských výrobků
- cereálií
- sladkostí
- želé
- mražených dezertů
- krémů, léků
- krmiv pro zvířata
- parfémů.

Dále se využívá k provádění ledvinových testů nebo k testování mléka. V ČR (celé EU) i USA povoleno k barvení řady potravin.

 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.