Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E131 - Patentní modř V (CI Potravinářská modř V)

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E131 - Patentní modř V (CI Potravinářská modř V)

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná se o tmavě modré barvivo, které se používá v řadě odvětví, avšak ne moc často. V USA a Austrálii je zakázáno, bývalo i v Norsku. Vyrábí se synteticky z uhelného dehtu.

Patentní modř a zdraví

Toto barvivo je relativně neškodné a bezpečné. Dlouhodobé reprodukční studie na myších neprokázaly žádné negativní účinky. U citlivých jedinců může však způsobit:

- vyrážku
- svědění
- nevolnost
- snížení krevního tlaku, apod.

Patentní modř v potravinářství

Používá se například ve:

- sladkostech
- žvýkačkách
- polevách
- alkoholických i nealkoholických nápojích
- likérech.

V lékařství se využívá k barvení a následné diagnostice lymfatických uzlin. V ČR (celé EU) je povoleno k barvení řady potravin.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.