Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E1202 - Polyvinylpolypyrrolidon (Síťovaný povidon, PVPP)

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E1202 - Polyvinylpolypyrrolidon (Síťovaný povidon, PVPP)

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Polyvinylpolypyrrolidon se používá jako nosná látka, plnidlo nebo za účelem čiření nápojů. Vyskytuje se i pod názvem "polyvidon". Vyrábí se synteticky polymerací karboxylových kyselin pomocí záření gamma. Tyto látky jsou ropného původu. 

Polyvinylpolypyrrolidon a zdraví

Nejsou oficiálně známy žádné nežádoucí účinky. Dosud však není vyřešen problém odstraňování této látky z těla. Po jejím požití existuje podezření, že stopy této látky setrvávají ve střevních uzlinách po dobu několik měsíců až let. Tyto látky v těle mohou způsobit poškození plic či ledvin, zvýšenou citlivost pokožky, dermatitidu. Studie na krysách dokazují zvýšené riziko vzniku nádorů.

Polyvinylpolypyrrolidon v potravinářství

PVPP se používá k výrobě:

- tablet
- vína
- piva
- jablečných moštů
- jako nosná látka v různých vitamínových a sladidlových směsích
- jako pomocná látka v tabletách nebo za účelem čiření octa či nápojů.

Dále se používá do různých sprejů na vlasy. V ČR (celé EU) je používání látky povoleno k výše uvedeným účelům, s výjimkou dětské výživy. V USA je používání látky povoleno.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.