Kurzy ATAC

E1201 - Polyvinylpyrrolidon (PVP, Povidon)

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E1201 - Polyvinylpyrrolidon (PVP, Povidon)

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Polyvinylpyrrolidon je světle žluté zahušťovadlo, stabilizátor, čiřící látka a má vlastnosti plnidla v tabletách. Vyrábí se synteticky polymerací pyrrolidinové karboxilové kyseliny pomocí záření gamma. Tato kyselina je ropného původu. 

Polyvinylpyrrolidon a zdraví

Nejsou oficiálně známy žádné nežádoucí účinky. Dosud však není vyřešen problém odstraňování této látky z těla. Po jejím požití existuje podezření, že stopy této látky setrvávají ve střevních uzlinách po dobu několik měsíců až let. Tyto látky v těle mohou způsobit poškození plic či ledvin, zvýšenou citlivost pokožky, dermatitidu. Studie na krysách dokazují zvýšené riziko vzniku nádorů. Přípustná denní dávka 0-50 mg na 1kg tělesné hmotnosti. 

Polyvinylpyrrolidon v potravinářství

Používá se:

- ve stolních sladidlech
- v barvivech
- v různých tabletách
- při výrobě cukrovinek
- vína
- piva
- octa
- nápojů.

Slouží jako zahušťovadlo, stabilizátor nebo disperzní činidlo. V ČR (celé EU) je používání látky k vybraným účelům povoleno. V USA je obdobné používání také povoleno.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.