Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E1200 - Polydextrosy

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E1200 - Polydextrosy

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Polydextrosy jsou stabilizátory, zahušťovací a zvlhčující látky a plnidla.Jedná se o směsné přísady do jídel. Dokáže nahradit sacharózu v mražených dezertech, cukrovinkách a jiných sladkých jídlech a snižuje kalorickou hodnotu jídla až na polovinu. Nelze jím však nahradit sacharín ani jiná další sladidla. Polydextrosy vznikají reakcí glukózy, sorbitolu a kyseliny citronové. 1 gram polydextrosy obsahuje pouze 4,2 kJ oproti 16,5 kJ/g, které obsahuje běžný cukr.

Polydextrosy a zdraví

V malém množství nemá látka žádné nežádoucí účinky. Ve vyšší koncentraci může mít projímavé účinky.

Polydextrosy v potravinářství

Látka se používá při výrobě:

- nízkokalorických jídel
- jogurtů
- cukrovinek
- pekařských výrobků
- čokolád
- müsli tyčinek
- žvýkaček
- droždí apod.

Dále se používá při výrobě pleťových krémů. Má užití jako stabilizátor, plnidlo, zahušťovadlo nebo zvlhčující látka. V ČR (EU) je používání těchto látek povoleno ke všem potravinám s výjimkou dětské výživy. V USA jsou tyto látky také povoleny.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.