Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Polydextrosy jsou stabilizátory, zahušťovací a zvlhčující látky a plnidla.Jedná se o směsné přísady do jídel. Dokáže nahradit sacharózu v mražených dezertech, cukrovinkách a jiných sladkých jídlech a snižuje kalorickou hodnotu jídla až na polovinu. Nelze jím však nahradit sacharín ani jiná další sladidla. Polydextrosy vznikají reakcí glukózy, sorbitolu a kyseliny citronové. 1 gram polydextrosy obsahuje pouze 4,2 kJ oproti 16,5 kJ/g, které obsahuje běžný cukr.
V malém množství nemá látka žádné nežádoucí účinky. Ve vyšší koncentraci může mít projímavé účinky.
Látka se používá při výrobě:
- nízkokalorických jídel
- jogurtů
- cukrovinek
- pekařských výrobků
- čokolád
- müsli tyčinek
- žvýkaček
- droždí apod.
Dále se používá při výrobě pleťových krémů. Má užití jako stabilizátor, plnidlo, zahušťovadlo nebo zvlhčující látka. V ČR (EU) je používání těchto látek povoleno ke všem potravinám s výjimkou dětské výživy. V USA jsou tyto látky také povoleny.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.