Kurzy ATAC

E120 - Košenila

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E120 - Košenila

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná se o přírodní červené barvivo, běžně označované jako karmín a kyselina karmínová. Vyrábí se extrakcí z vysušených těl samiček hmyzu Dactylopius Coccus, která žije na kaktusech v Peru, na Kanárských ostrovech a dalších místech. Košenilu je potřeba velmi často konzervovat benzoanem sodným (E211). Karmín je pak přečištěné barvivo vyrobené z Košenily.

Košenila a zdraví

U citlivých jedinců může způsobit alergické reakce (astma, kopřivka, senná rýma), u dětí bývá spojována s hyperaktivitou.

Košenila v potravinářství

Používá se jako barvivo do:
- cukrovinek,
- mléčných výrobků,
- džemů,
- instantních polévek,
- nápojů,
- žvýkaček.

 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.