Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Jedná se o přírodní červené barvivo, běžně označované jako karmín a kyselina karmínová. Vyrábí se extrakcí z vysušených těl samiček hmyzu Dactylopius Coccus, která žije na kaktusech v Peru, na Kanárských ostrovech a dalších místech. Košenilu je potřeba velmi často konzervovat benzoanem sodným (E211). Karmín je pak přečištěné barvivo vyrobené z Košenily.
U citlivých jedinců může způsobit alergické reakce (astma, kopřivka, senná rýma), u dětí bývá spojována s hyperaktivitou.
Používá se jako barvivo do:
- cukrovinek,
- mléčných výrobků,
- džemů,
- instantních polévek,
- nápojů,
- žvýkaček.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.