Kurzy ATAC

E104 - Chinolinová žluť

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E104 - Chinolinová žluť

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná se o zeleno-žluté barvivo. Vyrábí se synteticky (synteticky destilací uhelného dehtu, kostí, alkaloidů nebo reakcí acetaldehydu s acetaldehydem nebo formaldehydem).

Chinolinová žluť a zdraví

Existují podezření, že příjem této látky podporuje hyperaktivitu dětí, dále se poukazuje na riziko genotoxicity a vzniku reakcí imunitního systému (kopřivka, dermatitidy…).

Chinolinová žluť v potravinářství

Používá se do:
- omáček,
- cukrovinek,
- hořčic,
- sušenek,
- žvýkaček,
- mléčných výrobků,
- pudinků.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.