Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E100 - Kurkumin

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E100 - Kurkumin

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Kurkumin je přírodní barvivo sytě žluté až oranžové barvy s mírně nahořklou, dřevnatou chutí. Získává se z čerstvých a sušených oddenků nebo kořenů turmeriku (Curcuma domestica, Curcuma longa).

Kurkumin a zdraví

U zdravých lidí nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Doporučuje se nepřekračovat denní limit 0-0,5 mg na kg tělesné váhy.
Je vhodné vyhýbat se jeho konzumaci:
- při jaterních a žlučníkových problémech,
- v těhotenství,
- při poruchách srážlivosti krve,
- při problémech s početím
U citlivých jedinců může dráždit kůži.
Jeho pravidelná konzumace:
- má vliv na snižování hladiny cholesterolu,
- působí protinádorově a protizánětlivě,
- snižuje riziko vzniku srdečního selhání,
- podporuje trávení.

Kurkumin v potravinářství

Použití kurkuminu je typické především pro tradiční asijskou kuchyni. Je běžnou součástí kari koření, přidává se do:
- pudinků,
- dezertů,
- žvýkaček,
- jogurtů,
- sýrů,
- zmrzlin,
- instantních polévek,
- hořčic,
- nealko nápojů,
- margarínů,
- alkoholu,
- pečiva.

Nahrazuje se jím barvivo tartrazin (E102).

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.