Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Kurkumin je přírodní barvivo sytě žluté až oranžové barvy s mírně nahořklou, dřevnatou chutí. Získává se z čerstvých a sušených oddenků nebo kořenů turmeriku (Curcuma domestica, Curcuma longa).
U zdravých lidí nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Doporučuje se nepřekračovat denní limit 0-0,5 mg na kg tělesné váhy.
Je vhodné vyhýbat se jeho konzumaci:
- při jaterních a žlučníkových problémech,
- v těhotenství,
- při poruchách srážlivosti krve,
- při problémech s početím.
U citlivých jedinců může dráždit kůži.
Jeho pravidelná konzumace:
- má vliv na snižování hladiny cholesterolu,
- působí protinádorově a protizánětlivě,
- snižuje riziko vzniku srdečního selhání,
- podporuje trávení.
Použití kurkuminu je typické především pro tradiční asijskou kuchyni. Je běžnou součástí kari koření, přidává se do:
- pudinků,
- dezertů,
- žvýkaček,
- jogurtů,
- sýrů,
- zmrzlin,
- instantních polévek,
- hořčic,
- nealko nápojů,
- margarínů,
- alkoholu,
- pečiva.
Nahrazuje se jím barvivo tartrazin (E102).
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.