Kategorie: Koření a ochucovadla / Džemy a marmelády
Energie kcal
266 kcal
Energie kJ
1113 kJ
Bílkoviny
0.8 g
Sacharidy
60 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
5 g
Černý rybíz (Ribes nigrum) je ovocný keř produkující relativně malé plody o velikosti přibližně 0,5 cm, které rostou na stopce v trsech. Barva ovoce je černá, bobule mají charakteristicky sladkokyselou chuť. Původně pochází ze severní Evropy a Asie. Rybízový džem se nejčastěji vyrábí ze zralého rybízu, cukru a želírovacího přípravku (nejčastěji pektinu). Celá směs se uvede do varu a vaří se až do zhoustnutí směsi. Občas se k ochucení přidává i kyselina citrónová, která mj. podporuje tuhnutí hmoty. Obsah cukru i použití želírovacích látek je ale individuální, od toho se mění i nutriční charakteristiky džemu. Kvalita džemu se vždy odvíjí od zastoupeného podílu ovocné složky, musí být minimálně 35 %. Džemy, u kterých množství ovoce přesahuje 45 %, se označují jako výběrové.
Při výrobě džemu se běžně používá cukr. Je sice možné džem připravit i bez jeho přidání, v naprosté většině případlů se tak ale neděje. Energetická hodnota džemu je tak mnohem větší, než je tomu u syrového ovoce. To samé platí i o glykemickém indexu, výjimkou jsou situace, kdy se použijí rostlinné formy želírovacích látek obsahující vlákninu, která hodnoty GI snižuje. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Rybízový džem se nejčastěji používá jako ochucovadlo v kombinaci s pečivem a máslem. Bývá i součástí dezertů, je možné jej použít k ochucení kaší.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.