Kategorie: Koření a ochucovadla / Džemy a marmelády
Energie kcal
319 kcal
Energie kJ
1334 kJ
Bílkoviny
0.5 g
Sacharidy
70 g
Tuky
0 g
Vláknina
12 g
Šípek je označení pro plod růže (Rosa). Jedná se o keřovitou rostlinu, která zastuouje více než 100 druhů rostlin, v potravinářství se používají plody růže šípkové (Rosa canina). Plody (označované jako Fructus cynosbati) mají červenou barvu, jejich velikost se běžně pohybuje v rozmezí 1-2 cm, v syrovém stavu mají sladko-trpkou chuť. Šípkový džem se nejčastěji vyrábí ze zralých šípků, cukru a želírovacího přípravku (nejčastěji pektinu). Celá směs se uvede do varu a vaří se až do zhoustnutí směsi. Občas se k ochucení přidává i kyselina citrónová, která mj. podporuje tuhnutí hmoty. Obsah cukru i použití želírovacích látek je ale individuální, od toho se mění i nutriční charakteristiky džemu. Kvalita džemu se vždy odvíjí od zastoupeného podílu ovocné složky, musí být minimálně 35 %. Džemy, u kterých množství ovoce přesahuje 45 %, se označují jako výběrové.
Při výrobě džemu se běžně používá cukr. Je sice možné džem připravit i bez jeho přidání, v naprosté většině případlů se tak ale neděje. Energetická hodnota džemu je tak mnohem větší, než je tomu u syrového ovoce. To samé platí i o glykemickém indexu, výjimkou jsou situace, kdy se použijí rostlinné formy želírovacích látek obsahující vlákninu, která hodnoty GI snižuje. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Šípkový džem se nejčastěji používá jako ochucovadlo v kombinaci s pečivem a máslem. Bývá i součástí dezertů, je možné jej použít k ochucení kaší.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.