Kategorie: Koření a ochucovadla / Džemy a marmelády
Energie kcal
313 kcal
Energie kJ
1308 kJ
Bílkoviny
0.8 g
Sacharidy
70 g
Tuky
0.5 g
Vláknina
6 g
Ostružiny jsou plody ostružiníku křovitého (Rubus fruticosus), botanicky blízce příbuzného malinám. Mají tmavě modrou a modrofialovou barvu, jejich chuť je charakteristicky sladkotrpká. Vyskytuje se nejvíce v mírném pásmu Evropy, Asie a Ameriky, v jižních krajích je typický i pro vyšší nadmořské výšky. Plody dosahují průměrné velikosti kolem 1-2 cm. Ostružinový džem se nejčastěji vyrábí ze zralých ostružin, cukru a želírovacího přípravku (nejčastěji pektinu). Celá směs se uvede do varu a vaří se až do zhoustnutí směsi. Občas se k ochucení přidává i kyselina citrónová, která mj. podporuje tuhnutí hmoty. Obsah cukru i použití želírovacích látek je ale individuální, od toho se mění i nutriční charakteristiky džemu. Kvalita džemu se vždy odvíjí od zastoupeného podílu ovocné složky, musí být minimálně 35 %. Džemy, u kterých množství ovoce přesahuje 45 %, se označují jako výběrové.
Ostružiny jsou bohatým zdrojem antioxidantů, obsažené polyfenolické látky mají adstringentní (stahující) účinky. Při výrobě džemu se běžně používá cukr. Je sice možné džem připravit i bez jeho přidání, v naprosté většině případlů se tak ale neděje. Energetická hodnota džemu je tak mnohem větší, než je tomu u syrového ovoce. To samé platí i o glykemickém indexu, výjimkou jsou situace, kdy se použijí rostlinné formy želírovacích látek obsahující vlákninu, která hodnoty GI snižuje. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Ostružinový džem se nejčastěji používá jako ochucovadlo v kombinaci s pečivem a máslem. Bývá i součástí dezertů, je možné jej použít k ochucení kaší.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.