Kategorie: Koření a ochucovadla / Džemy a marmelády
Energie kcal
325 kcal
Energie kJ
1359 kJ
Bílkoviny
0.6 g
Sacharidy
75 g
Tuky
0.3 g
Vláknina
3 g
Mango je plod tropického stromu mangovníku indického (Magnifera indica), původně pocházející z jižní a jihovýchodní Asie. Rozměr plodů 10 do 25 cm, jejich hmotnost může být až 2 kg, barva je nejčastěji žlutá, oranžová, červená nebo zelená. Džem mangový se nejčastěji vyrábí ze zralých plodů manga, cukru a želírovacího přípravku (nejčastěji pektinu). Celá směs se uvede do varu a vaří se až do zhoustnutí směsi. Občas se k ochucení přidává i kyselina citrónová, která mj. podporuje tuhnutí hmoty. Obsah cukru i použití želírovacích látek je ale individuální, od toho se mění i nutriční charakteristiky džemu. Kvalita džemu se vždy odvíjí od zastoupeného podílu ovocné složky, musí být minimálně 35 %. Džemy, u kterých množství ovoce přesahuje 45 %, se označují jako výběrové.
Při výrobě džemu se běžně používá cukr. Je sice možné džem připravit i bez jeho přidání, v naprosté většině případlů se tak ale neděje. Energetická hodnota džemu je tak mnohem větší, než je tomu u syrového ovoce. To samé platí i o glykemickém indexu, výjimkou jsou situace, kdy se použijí rostlinné formy želírovacích látek obsahující vlákninu, která hodnoty GI snižuje. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Mangový džem se nejčastěji používá jako ochucovadlo v kombinaci s pečivem a máslem. Bývá i součástí dezertů, je možné jej použít k ochucení kaší.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.