Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Džem jahodový

Kategorie: Koření a ochucovadla / Džemy a marmelády

Džem jahodový

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

259 kcal

Energie kJ

1083 kJ

Bílkoviny

0.5 g

Sacharidy

60 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

2 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.5 g) Sacharidy (60 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (2 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0.8 %) Sacharidy (97 %) Tuky (0.7 %) Vláknina (1.5 %)

Jahody jsou plody jahodníku obecného (Fragaria vesca), dnes jsou nejvíce rozšířena v mírném a subtropickém pásmu sevedrní polokoule. Plody dosahují průměrné velikosti kolem 2 - 3 cm, mají červenou barvu a sladkou chuť.  Jahodový džem se nejčastěji vyrábí ze zralých jahod, cukru a želírovacího přípravku (nejčastěji pektinu). Celá směs se uvede do varu a vaří se až do zhoustnutí směsi. Občas se k ochucení přidává i kyselina citrónová, která mj. podporuje tuhnutí hmoty. Obsah cukru i použití želírovacích látek je ale individuální, od toho se mění i nutriční charakteristiky džemu. Kvalita džemu se vždy odvíjí od zastoupeného podílu ovocné složky, musí být minimálně 35 %. Džemy, u kterých množství ovoce přesahuje 45 %, se označují jako výběrové.

Džem jahodový a zdraví

Při výrobě džemu se běžně používá cukr. Je sice možné džem připravit i bez jeho přidání, v naprosté většině případlů se tak ale neděje. Energetická hodnota džemu je tak mnohem větší, než je tomu u syrového ovoce. To samé platí i o glykemickém indexu, výjimkou jsou situace, kdy se použijí rostlinné formy želírovacích látek obsahující vlákninu, která hodnoty GI snižuje. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
 

Džem jahodový v kuchyni

Jahodový džem se nejčastěji používá jako ochucovadlo v kombinaci s pečivem a máslem. Bývá i součástí dezertů, je možné jej použít k ochucení kaší

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.