Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Džem broskvový

Kategorie: Koření a ochucovadla / Džemy a marmelády

Džem broskvový

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

301 kcal

Energie kJ

1257 kJ

Bílkoviny

0.7 g

Sacharidy

70 g

Tuky

0.1 g

Vláknina

2 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.7 g) Sacharidy (70 g) Tuky (0.1 g) Vláknina (2 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (1 %) Sacharidy (97.4 %) Tuky (0.3 %) Vláknina (1.3 %)

Broskev je plod broskvoně obecné (Prunus persica), která běžně roste v podmínkách mírného pásma. Existuje několik druhů, kde tvar plodů je vesměs stejný, jejich hmotnost se pohybuje od 50 do 200 g, ve zralém stavu mají žlutooranžovou až načervenalou barvu. Původně pochází z Číny.
Broskvový džem se nejčastěji vyrábí ze zralých broskví, cukru a želírovacího přípravku (nejčastěji pektinu). Celá směs se uvede do varu a vaří se až do zhoustnutí směsi. Občas se k ochucení přidává i kyselina citrónová, která mj. podporuje tuhnutí hmoty. Obsah cukru i použití želírovacích látek je ale individuální, od toho se mění i nutriční charakteristiky džemu. Kvalita džemu se vždy odvíjí od zastoupeného podílu ovocné složky, musí být minimálně 35 %. Džemy, u kterých množství ovoce přesahuje 45 %, se označují jako výběrové.

Džem broskvový a zdraví

Při výrobě džemu se běžně používá cukr. Je sice možné džem připravit i bez jeho přidání, v naprosté většině případlů se tak ale neděje. Energetická hodnota džemu je tak mnohem větší, než je tomu u syrového ovoce. To samé platí i o glykemickém indexu, výjimkou jsou situace, kdy se použijí rostlinné formy želírovacích látek obsahující vlákninu, která hodnoty GI snižuje. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Džem broskvový v kuchyni

Broskvový džem se nejčastěji používá jako ochucovadlo v kombinaci s pečivem a máslem. Bývá i součástí dezertů, je možné jej použít k ochucení kaší

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.