Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Džem borůvkový

Kategorie: Koření a ochucovadla / Džemy a marmelády

Džem borůvkový

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

287 kcal

Energie kJ

1200 kJ

Bílkoviny

0.4 g

Sacharidy

65 g

Tuky

0.6 g

Vláknina

4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.4 g) Sacharidy (65 g) Tuky (0.6 g) Vláknina (4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0.6 %) Sacharidy (94.7 %) Tuky (1.9 %) Vláknina (2.8 %)

Borůvky jsou plody keře Brusnice borůvky (Vaccinium myrtillus) se sytě modrou barvou a výraznou chutí. Jedná se o rostlinu, která je typická pro lesní porosty mírného a chladnějšího pásma.  Borůvkový džem se nejčastěji vyrábí ze zralých borůvek, cukru a želírovacího přípravku (nejčastěji pektinu). Celá směs se uvede do varu a vaří se až do zhoustnutí směsi. Občas se k ochucení přidává i kyselina citrónová, která mj. podporuje tuhnutí hmoty. Obsah cukru i použití želírovacích látek je ale individuální, od toho se mění i nutriční charakteristiky džemu. Kvalita džemu se vždy odvíjí od zastoupeného podílu ovocné složky, musí být minimálně 35 %. Džemy, u kterých množství ovoce přesahuje 45 %, se označují jako výběrové.

Džem borůvkový a zdraví

Borůvkový džem je zdrojem širokého spektra antioxidantů - některé z nich podporují noční vidění a zlepšují stav šerosleposti, jiné zase podporují imunitní systém a mají protizánětlivé účinky.  Zastoupené třísloviny (bioflavonoidy, anthokyany) způsobují stahující (adstringentní) účinky - tohoto efektu se často využívá při úpravě střevních potíží (tento efekt ale bývá potlačen vyšším obsahem přidaného cukru). Při výrobě džemu se běžně používá cukr. Je sice možné džem připravit i bez jeho přidání, v naprosté většině případlů se tak ale neděje. Energetická hodnota džemu je tak mnohem větší, než je tomu u syrového ovoce. To samé platí i o glykemickém indexu, výjimkou jsou situace, kdy se použijí rostlinné formy želírovacích látek obsahující vlákninu, která hodnoty GI snižuje. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Džem borůvkový v kuchyni

Borůvkový džem se nejčastěji používá jako ochucovadlo v kombinaci s pečivem a máslem. Bývá i součástí dezertů, je možné jej použít k ochucení kaší

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.