Kategorie: Ořechy a semena / Semena klíčená
Energie kcal
299 kcal
Energie kJ
1249 kJ
Bílkoviny
16.4 g
Sacharidy
4 g
Tuky
22.8 g
Vláknina
4 g
Jedná se o semínka tykve obecné (Cucurbita pepo). Semena této velmi oblíbené a hojně pěstované plodiny se dokonce dochovala z období 5.tisíciletí př.n.l. Semínka šedozelené barvy, která se musí před konzumací vyloupnout z bílé slupky, mají nasládlou, oříškovou chuť.
Klíčená dýňová semínka jsou bohatým zdrojem bílkovin, draslíku, zinku a nenasycených tuků, nutričně je proto můžeme považovat za atraktivní potravinu. Obsahují větší množství vlákniny, která podporuje harmonickou činnost střevního traktu. Dýňová semena mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Jsou také bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, z těchto důvodů je vhodné je před konzumací tepelně upravovat, případně jejich příjem omezit na přiměřené množství.
Příprava klíčených dýňových semínek je snadná: Semena je vhodné nechat namočené několik hodin (4-14). Následně se propláchnou studenou vodou a rozprostřou na nakličovací misku. Je potřeba je během klíčení průběžně proplachovat, nejlépe 2-3x denně. Doba klíčení většinou trvá 2 - 5 dní. Běžně se používají do:
- polévek,
- salátů,
- kaší,
- pomazánek,
- karbanátků.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.