Energie kcal
76 kcal
Energie kJ
316 kJ
Bílkoviny
5 g
Sacharidy
10 g
Tuky
0.3 g
Vláknina
5 g
Dulse jsou druhem mořských řas (Rhodymenia palmata) nejvíce rozšířených v severním Atlantiku. Řasy mají tmavě fialovou barvu, která je dána poměrně vysokým obsahem železa v rostlině.
Z mořských řas jsou Dulse jedním z nejbohatších zdrojů železa. Tyto řasy jsou proto často vyhledávaným zdrojem železa pro vegetariánsky se stravující populaci. Stejně jako ostatní mořské řasy i dulse obsahují enormně vysokou koncentraci jódu. Vysoký obsah tohoto prvku dává potravině specifické vlastnosti v podobě dopadu na fungování štítné žlázy. Protože obsahují skutečně vysoké množství jódu, doporučuje se před jejich použitím (tepelnou úpravou) řasy propláchnout pod tekoucí vodou, obsah jódu se tak mírně sníží. Jedinci s poruchami funkce štítné žlázy by se měli o vhodnosti konzumace mořských řas poradit s ošetřujícím lékařem.
Dulse se v kuchyni používají ke stejným účelům jako ostatní mořské řasy, nejčastěji do slané kuchyně:
- jako doplněk či náhrada zeleniny (přílohy),
- k ochucení polévek,
- jako součást přípravy obilných a luštěninových pokrmů,
- v podobě vloček jako náhrada soli nebo koření.
Doba jejich přípravy se pohybuje kolem 10 - 15 minut.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.