Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Dulse řasy čerstvé

Kategorie: Zelenina / Mořská

Dulse řasy čerstvé

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

76 kcal

Energie kJ

316 kJ

Bílkoviny

5 g

Sacharidy

10 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (5 g) Sacharidy (10 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (27.7 %) Sacharidy (55.4 %) Tuky (3.6 %) Vláknina (13.3 %)

Dulse jsou druhem mořských řas (Rhodymenia palmata) nejvíce rozšířených v severním Atlantiku. Řasy mají tmavě fialovou barvu, která je dána poměrně vysokým obsahem železa v rostlině. 

Dulse a zdraví

Z mořských řas jsou Dulse jedním z nejbohatších zdrojů železa. Tyto řasy jsou proto často vyhledávaným zdrojem železa pro vegetariánsky se stravující populaci. Stejně jako ostatní mořské řasy i dulse obsahují enormně vysokou koncentraci jódu. Vysoký obsah tohoto prvku dává potravině specifické vlastnosti v podobě dopadu na fungování štítné žlázy. Protože obsahují skutečně vysoké množství jódu, doporučuje se před jejich použitím (tepelnou úpravou) řasy propláchnout pod tekoucí vodou, obsah jódu se tak mírně sníží. ​Jedinci s poruchami funkce štítné žlázy by se měli o vhodnosti konzumace mořských řas poradit s ošetřujícím lékařem.

Dulse v kuchyni

Dulse  se v kuchyni používají ke stejným účelům jako ostatní mořské řasy, nejčastěji do slané kuchyně:
- jako doplněk či náhrada zeleniny (přílohy),
- k ochucení polévek,
- jako součást přípravy obilných a luštěninových pokrmů,
- v podobě vloček jako náhrada soli nebo koření.
Doba jejich přípravy se pohybuje kolem 10 - 15 minut.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.