Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Cuketa kandovaná

Kategorie: Zelenina / Kandovaná

Cuketa kandovaná

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

298 kcal

Energie kJ

1247 kJ

Bílkoviny

0.8 g

Sacharidy

70 g

Tuky

0.1 g

Vláknina

0.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.8 g) Sacharidy (70 g) Tuky (0.1 g) Vláknina (0.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (1.1 %) Sacharidy (98.2 %) Tuky (0.3 %) Vláknina (0.3 %)

Tvarem je podobná okurce, nejblíže příbuzná je tykvi. Byla vyšlechtěna v Itálii z tykve obecné (Cucurbita pepo). Dnes patří k oblíbeným letním zeleninám, byť v kuchyni je tak trochu popelkou. Ideální velikost plodů pro zpracování v kuchyni je 20–25 cm. Kandování je konzervační úprava, při které se zelenina vaří a nechá delší dobu namáčet v cukernatém roztoku. Obsah cukru v potravině se pak pohybuje kolem 70 %.

Kandovaná cuketa a zdraví

Kandované potraviny mají ve srovnání s čerstvými zdroji podstatně vyšší hodnotu glykemického indexu i nálože. Díky tomuto faktu by se měli jeho konzumaci vyhýbat především jedinci:
- s inzulínovu rezistencí
- postižení diabetem,
- v redukčních dietách.
Z důvodu vysokého obsahu cukrů roste i celková hodnota obsahu energie. Kandování navíc výrazně snižuje nutriční hodnotu. Konzumace takových potravin by tedy neměla být součástí zdravého stravování.

Kandovaná cuketa v kuchyni

Kandovaná zelenina se nejčastěji používá při výrobě cukrovinek, je možné ji konzumovat i samostatně.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.