Energie kcal
367 kcal
Energie kJ
1533 kJ
Bílkoviny
22 g
Sacharidy
54 g
Tuky
1.4 g
Vláknina
18 g
Čočka jedlá (Lens culinaris), známá také pod označením čočka kuchyňská, je luštěnina původně pocházející z Přední Asie. Patří mezi potraviny, které lidský rod provází už přes 10 000 let. Existuje řada druhů, které se od sebe liší velikostí i barvou.
Čočka neloupaná je – stejně jako ostatní druhy luštěnin – významným zdrojem antinutričních látek. Je proto vhodné ji před přípravou delší dobu namáčet, čímž určité množství těchto nežádoucích složek odstraníme. Je bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny a draslíku, nutričně ji proto můžeme považovat za atraktivní potravinu. Neloupané čočce by se měli díky vyššímu zastoupení vlákniny vyhýbat především jedinci se záněty střevního traktu. Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Čočku neloupanou je výhodné vařit v tlakovém hrnci – zvýšený tlak s teplotou ovlivní strukturu vlákniny v rozsahu, kdy se zlepší stravitelnost potraviny. V kuchyni má pestré využití:
- do polévek,
- součást salátů,
- k výrobě pomazánek,
- jako hlavní chod.
Z čočky se vyrábí mouka. Čočka je vhodná i ke klíčení – takto se zvýší její nutriční hodnota. Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské kuchyni.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.