Kurzy ATAC

Čočka červená neloupaná

Kategorie: Luštěniny / Zrna

Čočka červená neloupaná

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

367 kcal

Energie kJ

1533 kJ

Bílkoviny

22 g

Sacharidy

54 g

Tuky

1.4 g

Vláknina

18 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (22 g) Sacharidy (54 g) Tuky (1.4 g) Vláknina (18 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (25.1 %) Sacharidy (61.6 %) Tuky (3.4 %) Vláknina (9.8 %)

Čočka jedlá (Lens culinaris), známá také pod označením čočka kuchyňská, je luštěnina původně pocházející z Přední Asie. Patří mezi potraviny, které lidský rod provází už přes 10 000 let. Existuje řada druhů, které se od sebe liší velikostí i barvou.

Čočka červená neloupaná a zdraví

Čočka neloupaná je – stejně jako ostatní druhy luštěnin – významným zdrojem antinutričních látek. Je proto vhodné ji před přípravou delší dobu namáčet, čímž určité množství těchto nežádoucích složek odstraníme. Je bohatým zdrojem bílkovinvlákniny a draslíku, nutričně ji proto můžeme považovat za atraktivní potravinu. Neloupané čočce by se měli díky vyššímu zastoupení vlákniny vyhýbat především jedinci se záněty střevního traktu. Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Čočka červená neloupaná v kuchyni

Čočku neloupanou je výhodné vařit v tlakovém hrnci – zvýšený tlak s teplotou ovlivní strukturu vlákniny v rozsahu, kdy se zlepší stravitelnost potraviny. V kuchyni má pestré využití:
- do polévek
- součást salátů,
- k výrobě pomazánek
- jako hlavní chod
Z čočky se vyrábí mouka. Čočka je vhodná i ke klíčení – takto se zvýší její nutriční hodnota. ​Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské kuchyni.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.