Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Cizrna ve slaném nálevu

Kategorie: Luštěniny / Ostatní

Cizrna ve slaném nálevu

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

129 kcal

Energie kJ

539 kJ

Bílkoviny

4 g

Sacharidy

12 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

30 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (4 g) Sacharidy (12 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (30 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (13 %) Sacharidy (39 %) Tuky (1.4 %) Vláknina (46.6 %)

Cizrna (známá pod označením římský hrách), je nejvíce rozšířená v oblasti od východního Středomoří až po Střední Asii. Nejdůležitějším druhem je cizrna beraní, která je třetí nejvýznamnější luštěninou na celém světě.

Cizrna ve slaném nálevu a zdraví

Je bohatým zdrojem bílkovinvlákniny a draslíku, nutričně ji proto můžeme považovat za atraktivní potravinu. Obsahuje sůl, je tedy zdrojem sodíku. Tato informace je důležitá především pro jedince, kteří ze zdravotních důvodů (vysoký krevní tlak, přetížení lymfatického systému, porucha funkce ledvin) sledují poměr sodíku a draslíku ve stravě. Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Cizrna ve slaném nálevu v kuchyni

Cizrna ve slaném nálevu je sterilovaná (tepelně upravená), je tedy dobře stravitelná. V kuchyni má pestré využití, používá se:
- do polévek,
- k přípravě salátů,
- k výrobě pomazánek
- jako hlavní chod
Je možné ji použít pro výrobu hummusu. ​Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské a makrobiotické kuchyni.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.