Energie kcal
129 kcal
Energie kJ
539 kJ
Bílkoviny
4 g
Sacharidy
12 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
30 g
Cizrna (známá pod označením římský hrách), je nejvíce rozšířená v oblasti od východního Středomoří až po Střední Asii. Nejdůležitějším druhem je cizrna beraní, která je třetí nejvýznamnější luštěninou na celém světě.
Je bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny a draslíku, nutričně ji proto můžeme považovat za atraktivní potravinu.
Obsahuje sůl, je tedy zdrojem sodíku. Tato informace je důležitá především pro jedince, kteří ze zdravotních důvodů (vysoký krevní tlak, přetížení lymfatického systému, porucha funkce ledvin) sledují poměr sodíku a draslíku ve stravě.
Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Cizrna ve slaném nálevu je sterilovaná (tepelně upravená), je tedy dobře stravitelná.
V kuchyni má pestré využití, používá se:
- do polévek,
- k přípravě salátů,
- k výrobě pomazánek,
- jako hlavní chod.
Je možné ji použít pro výrobu hummusu.
Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské a makrobiotické kuchyni.