Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Citronová kůra kandovaná

Kategorie: Ovoce / Kandované

Citronová kůra kandovaná

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

357 kcal

Energie kJ

1492 kJ

Bílkoviny

2 g

Sacharidy

80 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

6 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (2 g) Sacharidy (80 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (6 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (2.3 %) Sacharidy (93.8 %) Tuky (0.5 %) Vláknina (3.4 %)

Jedná se o kůru speciální odrůdy citronů (citroníku limonového), která se pěstuje především pro použití kůry. Má intenzivnější aroma než klasický citron. Dnes se pěstuje v tropických oblastech, především v JAR, ale i ve Španělsku a Itálii. Často se s ní setkáme v čínské kuchyni. Kandování je konzervační úprava, při které se ovoce vaří a nechá delší dobu namáčet v cukernatém roztoku. Obsah cukru v potravině se pak pohybuje kolem 70 %.

Kandovaná citronová kůra a zdraví

Kandované potraviny mají ve srovnání s čerstvými zdroji podstatně vyšší hodnotu glykemického indexu i nálože. Díky tomuto faktu by se měli jeho konzumaci vyhýbat především jedinci:
- s inzulínovu rezistencí
- postižení diabetem,
- v redukčních dietách.
Z důvodu vysokého obsahu cukrů roste i celková hodnota obsahu energie. Kandování navíc výrazně snižuje nutriční hodnotu. Konzumace takových potravin by tedy neměla být součástí zdravého stravování.

Kandovaná citronová kůra v kuchyni

Kandované ovoce se nejčastěji používá při výrobě cukrovinek, je možné je konzumovat i samostatně.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.