Kategorie: Koření a ochucovadla / Ostatní
Energie kcal
123 kcal
Energie kJ
513 kJ
Bílkoviny
2 g
Sacharidy
24 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
6 g
Jedná se o kůru speciální odrůdy citronů (citroníku limonového), která se pěstuje především pro použití kůry. Má intenzivnější aroma než klasický citron. Dnes se pěstuje v tropických oblastech, především v JAR, ale i ve Španělsku a Itálii. Často se s ní setkáme v čínské kuchyni.
Kůra citronu i pomeranče (chemicky neošetřená) obsahuje bioflavonoidy, které posilují imunitní systém, zmírňují příznaky při projevech nachlazení, alergie nebo křečových žílách. Jsou také důležité pro správnou funkci a kvalitu cév. Citronová kůra zvyšuje chuť k jídlu, podporuje trávení a má dezinfekční účinek. Z kůry byly izolovány protirakovinné látky a lze z ní připravit i čaj. Nikdy nekonzumujte kůru klasických běžně dostupných citrusových plodů. Ty jsou ošetřeny bifenylem (E 230, používá se např. do plastické hmoty a chemických barviv) nebo thiabendazolem (E 233). Obě látky představují zdravotní riziko. Tyto substance jsou rozpustné v tucích, nelze je tedy odstranit pouhým omytím plodu. Proto také kůrou neproniknou dovnitř plodu a jejich dužnina je tak nezávadná.
Používá se při přípravě:
- ryb,
- pomazánek,
- sladkého pečiva (moučníků, dortů, cukroví),
- likérů,
- svařeného vína.
Před použitím na sladké pečivo je vhodné ji na 20 minut položit do vlažné vody, dosáhneme tak jemnější chuti.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.