Kurzy ATAC

Citronová kúra čerstvá

Kategorie: Koření a ochucovadla / Ostatní

Citronová kúra čerstvá

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

123 kcal

Energie kJ

513 kJ

Bílkoviny

2 g

Sacharidy

24 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

6 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (2 g) Sacharidy (24 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (6 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (6.8 %) Sacharidy (81.9 %) Tuky (1.5 %) Vláknina (9.8 %)

Jedná se o kůru speciální odrůdy citronů (citroníku limonového), která se pěstuje především pro použití kůry. Má intenzivnější aroma než klasický citron. Dnes se pěstuje v tropických oblastech, především v JAR, ale i ve Španělsku a Itálii. Často se s ní setkáme v čínské kuchyni.

Citronová kůra a zdraví

Kůra citronu i pomeranče (chemicky neošetřená) obsahuje bioflavonoidy, které posilují imunitní systém, zmírňují příznaky při projevech nachlazení, alergie nebo křečových žílách. Jsou také důležité pro správnou funkci a kvalitu cév. Citronová kůra zvyšuje chuť k jídlu, podporuje trávení a má dezinfekční účinek. Z kůry byly izolovány protirakovinné látky a lze z ní připravit i čaj. Nikdy nekonzumujte kůru klasických běžně dostupných citrusových plodů. Ty jsou ošetřeny bifenylem (E 230, používá se např. do plastické hmoty a chemických barviv) nebo thiabendazolem (E 233). Obě látky představují zdravotní riziko. Tyto substance jsou rozpustné v tucích, nelze je tedy odstranit pouhým omytím plodu. Proto také kůrou neproniknou dovnitř plodu a jejich dužnina je tak nezávadná. 

Citronová kůra v kuchyni

Používá se při přípravě:
ryb
pomazánek
sladkého pečiva (moučníků, dortů, cukroví),
likérů,
- svařeného vína.
Před použitím na sladké pečivo je vhodné ji na 20 minut položit do vlažné vody, dosáhneme tak jemnější chuti.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.