Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Citron kandovaný

Kategorie: Ovoce / Kandované

Citron kandovaný

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

69 kcal

Energie kJ

289 kJ

Bílkoviny

1.4 g

Sacharidy

12.2 g

Tuky

0.8 g

Vláknina

2.4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1.4 g) Sacharidy (12.2 g) Tuky (0.8 g) Vláknina (2.4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (8.5 %) Sacharidy (74.1 %) Tuky (10.5 %) Vláknina (7 %)

Citron je plod citroníku lemonového (Citrus limon). Jedná se o stromy, jejichž plody mají hořkotrpkokyselou žlutou slupku, dosahují velikosti od 5 do 12 centimetrů. Barva dužiny je žlutá, dužina chutná typicky kysele. Původně pochází ze subtropických oblastí jihovýchodní Asie. Kandování je konzervační úprava, při které se ovoce vaří a nechá delší dobu namáčet v cukernatém roztoku. Obsah cukru v potravině se pak pohybuje kolem 70 %.

Citron kandovaný a zdraví

Kandované potraviny mají ve srovnání s čerstvými zdroji podstatně vyšší hodnotu glykemického indexu i nálože. Díky tomuto faktu by se měli jeho konzumaci vyhýbat především jedinci:
- s inzulínovu rezistencí
- postižení diabetem,
- v redukčních dietách.
Z důvodu vysokého obsahu cukrů roste i celková hodnota obsahu energie. Kandování potravin navíc výrazně snižuje nutriční hodnotu. Konzumace takových potravin by tedy neměla být součástí zdravého stravování.

Citron kandovaný v kuchyni

Kandované ovoce se nejčastěji používá při výrobě cukrovinek, je možné je konzumovat i samostatně.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.