Energie kcal
74 kcal
Energie kJ
307 kJ
Bílkoviny
1.4 g
Sacharidy
12.2 g
Tuky
0.8 g
Vláknina
4.6 g
Citron je plod citroníku lemonového (Citrus limon). Jedná se o stromy, jejichž plody mají hořkotrpkokyselou žlutou slupku, dosahují velikosti od 5 do 12 centimetrů. Barva dužiny je žlutá, dužina chutná typicky kysele. Původně pochází ze subtropických oblastí jihovýchodní Asie.
Citrony jsou bohatým zdrojem draslíku, mají proto vliv na činnost srdce a cév. Obsahují také vysoký podíl antioxidantů, nejčastěji se uvádí vitamín C. Hodnota glykemického indexu je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Citrony se běžně konzumují syrové nebo v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
- surovina pro výrobu marmelád,
- součást dezertů,
- surovina pro výrobu zmrzlin,
- součást kaší, ovocných salátů, limonád,
- pro výrobu zálivek a ochucovadel.
Citron se používá i pro lisování šťáv.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.