Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Citrón čerstvý

Kategorie: Ovoce / Čerstvé

Citrón čerstvý

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

74 kcal

Energie kJ

307 kJ

Bílkoviny

1.4 g

Sacharidy

12.2 g

Tuky

0.8 g

Vláknina

4.6 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1.4 g) Sacharidy (12.2 g) Tuky (0.8 g) Vláknina (4.6 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (8 %) Sacharidy (69.6 %) Tuky (9.8 %) Vláknina (12.6 %)

Citron je plod citroníku lemonového (Citrus limon). Jedná se o stromy, jejichž plody mají hořkotrpkokyselou žlutou slupku, dosahují velikosti od 5 do 12 centimetrů. Barva dužiny je žlutá, dužina chutná typicky kysele. Původně pochází ze subtropických oblastí jihovýchodní Asie. 

Citron a zdraví

Citrony jsou bohatým zdrojem draslíku, mají proto vliv na činnost srdce a cév. Obsahují také vysoký podíl antioxidantů, nejčastěji se uvádí vitamín C. Hodnota glykemického indexu je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Citron v kuchyni

Citrony se běžně konzumují syrové nebo v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
- surovina pro výrobu marmelád,
- součást dezertů,
- surovina pro výrobu zmrzlin,
- součást kaší, ovocných salátů, limonád,
- pro výrobu zálivek a ochucovadel.
Citron se používá i pro lisování šťáv.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.