Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Zrna
Energie kcal
389 kcal
Energie kJ
1626 kJ
Bílkoviny
10.8 g
Sacharidy
71 g
Tuky
3.4 g
Vláknina
8 g
Přirozeně bezlepková obilovina a jedna z nejdéle pěstovaných obilovin vůbec pochází ze severovýchodní Afriky – vůbec nejstarší nálezy datují pěstování čiroku do osmého tisíciletí před naším letopočtem. Z třicítky druhů se nejvíce pěstuje čirok dvoubarevný (Sorghum bicolor). Celosvětově mu patří páté místo v pořadí obilovin v žebříčku produkce.
Čirok je bezlepkový, je tedy vhodný pro bezlepkovou dietu. Je bohatým zdrojem draslíku (u některých diet se proto používají k odvodnění) a hořčíku - oba prvky mají zásadní vliv na správné fungování srdečně-cévního systému. Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Čirok je univerzální obilovinou. Jeho přezdívka „pšenice celiaků“ jej předurčuje jako přirozenou náhradu lepkových obilovin – především pak pšenice. Čiroková mouka má neutrální chuť (v bezlepkové stravě tak může nahradit mouku pohankovou, která nemusí chutnat každému), hodí se:
- do chleba,
- na pizzu,
- do moučníků.
Čirokové zrno a kroupy je možné použít při přípravě:
- salátů,
- rizota,
- zavářek do polévek,
- jako příloha.
Je vhodný pro nakličování, čímž se zvýší jeho nutriční hodnota - klíčky jsou výborným zpestřením polévek, salátů nebo pomazánek.