Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Čirok

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Zrna

Čirok

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

389 kcal

Energie kJ

1626 kJ

Bílkoviny

10.8 g

Sacharidy

71 g

Tuky

3.4 g

Vláknina

8 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (10.8 g) Sacharidy (71 g) Tuky (3.4 g) Vláknina (8 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (11.6 %) Sacharidy (76.4 %) Tuky (7.9 %) Vláknina (4.1 %)

Přirozeně bezlepková obilovina a jedna z nejdéle pěstovaných obilovin vůbec pochází ze severovýchodní Afriky – vůbec nejstarší nálezy datují pěstování čiroku do osmého tisíciletí před naším letopočtem. Z třicítky druhů se nejvíce pěstuje čirok dvoubarevný (Sorghum bicolor). Celosvětově mu patří páté místo v pořadí obilovin v žebříčku produkce.

Čirok a zdraví

Čirok je bezlepkový, je tedy vhodný pro bezlepkovou dietu. Je bohatým zdrojem draslíku (u některých diet se proto používají k odvodnění) a hořčíku - oba prvky mají zásadní vliv na správné fungování srdečně-cévního systému. Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Čirok v kuchyni

Čirok je univerzální obilovinou. Jeho přezdívka „pšenice celiaků“ jej předurčuje jako přirozenou náhradu lepkových obilovin – především pak pšenice. Čiroková mouka má neutrální chuť (v bezlepkové stravě tak může nahradit mouku pohankovou, která nemusí chutnat každému), hodí se:
- do chleba,
- na pizzu,
- do moučníků
Čirokové zrno a kroupy je možné použít při přípravě:
salátů, 
rizota,
- zavářek do polévek, 
- jako příloha.
Je vhodný pro nakličování, čímž se zvýší jeho nutriční hodnota - klíčky jsou výborným zpestřením poléveksalátů nebo pomazánek.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.