Kurzy ATAC

Chlebíček žitný pufovaný

Kategorie: Obiloviny lepkové / Pečivo

Chlebíček žitný pufovaný

Nutriční hodnoty (20 g):

Energie kcal

81 kcal

Energie kJ

338 kJ

Bílkoviny

2.5 g

Sacharidy

16 g

Tuky

0.25 g

Vláknina

0.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (2.5 g) Sacharidy (16 g) Tuky (0.25 g) Vláknina (0.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (13 %) Sacharidy (83 %) Tuky (2.8 %) Vláknina (1.2 %)

Pufovaný žitný chléb je druhem pečiva vyráběným technologií pufování, kdy jsou celá zrna žita vystavena vysokému tlaku a teplotě. Dojde tak k rychlému vypaření vody a zvětšení objemu suroviny (nafouknutí). Pufované výrobky se vyznačují poměrně dlouhou trvanlivostí bez nutnosti používat konzervační látky.

Pufovaný žitný chlebíček a zdraví

Pufovaný žitný chléb je zdrojem lepku, není proto vhodný pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování.
Pufovaný žitný chléb je zdrojem vlákniny, díky procesu pufování je dobře stravitelný. Hodnota jeho glykemického indexu je vysoká.  S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.

Pufovaný žitný chlebíček v kuchyni

Běžně se používá v kombinaci:
- s různými druhy pomazánek,
- s máslem,
- se sýry,
- s uzeninami.
Pečivo se nejčastěji používá jako příloha