Kategorie: Obiloviny lepkové / Pečivo
Energie kcal
81 kcal
Energie kJ
338 kJ
Bílkoviny
2.5 g
Sacharidy
16 g
Tuky
0.25 g
Vláknina
0.5 g
Pufovaný žitný chléb je druhem pečiva vyráběným technologií pufování, kdy jsou celá zrna žita vystavena vysokému tlaku a teplotě. Dojde tak k rychlému vypaření vody a zvětšení objemu suroviny (nafouknutí). Pufované výrobky se vyznačují poměrně dlouhou trvanlivostí bez nutnosti používat konzervační látky.
Pufovaný žitný chléb je zdrojem lepku, není proto vhodný pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování.
Pufovaný žitný chléb je zdrojem vlákniny, díky procesu pufování je dobře stravitelný. Hodnota jeho glykemického indexu je vysoká. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižení diabetem,
- v průběhu redukčních diet.
Běžně se používá v kombinaci:
- s různými druhy pomazánek,
- s máslem,
- se sýry,
- s uzeninami.
Pečivo se nejčastěji používá jako příloha.