Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Chlebíček žitný pufovaný

Kategorie: Obiloviny lepkové / Pečivo

Chlebíček žitný pufovaný

Nutriční hodnoty (20 g):

Energie kcal

81 kcal

Energie kJ

338 kJ

Bílkoviny

2.5 g

Sacharidy

16 g

Tuky

0.25 g

Vláknina

0.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (2.5 g) Sacharidy (16 g) Tuky (0.25 g) Vláknina (0.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (13 %) Sacharidy (83 %) Tuky (2.8 %) Vláknina (1.2 %)

Pufovaný žitný chléb je druhem pečiva vyráběným technologií pufování, kdy jsou celá zrna žita vystavena vysokému tlaku a teplotě. Dojde tak k rychlému vypaření vody a zvětšení objemu suroviny (nafouknutí). Pufované výrobky se vyznačují poměrně dlouhou trvanlivostí bez nutnosti používat konzervační látky.

Pufovaný žitný chlebíček a zdraví

Pufovaný žitný chléb je zdrojem lepku, není proto vhodný pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Je zdrojem vlákniny, díky procesu pufování je dobře stravitelný. Hodnota jeho glykemického indexu je vysoká.  S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.

Pufovaný žitný chlebíček v kuchyni

Běžně se používá v kombinaci:
- s různými druhy pomazánek,
- s máslem,
- se sýry,
- s uzeninami.
Pečivo se nejčastěji používá jako příloha

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.