Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Pečivo
Energie kcal
83 kcal
Energie kJ
347 kJ
Bílkoviny
1.6 g
Sacharidy
16 g
Tuky
0.9 g
Vláknina
0.6 g
Pufovaný rýžový chléb je druhem pečiva vyráběným technologií pufování, kdy jsou celá zrna rýže (Oryza sativa) vystavena vysokému tlaku a teplotě. Dojde tak k rychlému vypaření vody a zvětšení objemu suroviny (nafouknutí). Pufované výrobky se vyznačují poměrně dlouhou trvanlivostí bez nutnosti používat konzervační látky.
Pufovaný rýžový chléb je přirozeně bezlepkový, je proto vhodný pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Je tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Je zdrojem vlákniny, díky procesu pufování je dobře stravitelný. Hodnota jeho glykemického indexu je vysoká. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižení diabetem,
- v průběhu redukčních diet.
Běžně se používá v kombinaci:
- s různými druhy pomazánek,
- s máslem,
- se sýry,
- s uzeninami.
Pečivo se nejčastěji používá jako příloha.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.