Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Pečivo
Energie kcal
83 kcal
Energie kJ
347 kJ
Bílkoviny
1.6 g
Sacharidy
16 g
Tuky
0.9 g
Vláknina
0.6 g
Pufovaný rýžový chléb je druhem pečiva vyráběným technologií pufování, kdy jsou celá zrna rýže (Oryza sativa) vystavena vysokému tlaku a teplotě. Dojde tak k rychlému vypaření vody a zvětšení objemu suroviny (nafouknutí).
Pufované výrobky se vyznačují poměrně dlouhou trvanlivostí bez nutnosti používat konzervační látky.
Pufovaný rýžový chléb je přirozeně bezlepkový, je proto vhodný pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Je tedy součástí bezlepkového způsobu stravování.
Pufovaný rýžový chléb je zdrojem vlákniny, díky procesu pufování je dobře stravitelný. Hodnota jeho glykemického indexu je vysoká. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižení diabetem,
- v průběhu redukčních diet.
Běžně se používá v kombinaci:
- s různými druhy pomazánek,
- s máslem,
- se sýry,
- s uzeninami.
Pečivo se nejčastěji používá jako příloha.