Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Chléb teffový

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Pečivo

Chléb teffový

Nutriční hodnoty (50 g):

Energie kcal

189 kcal

Energie kJ

789 kJ

Bílkoviny

6 g

Sacharidy

35 g

Tuky

1 g

Vláknina

4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (6 g) Sacharidy (35 g) Tuky (1 g) Vláknina (4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (13.3 %) Sacharidy (77.7 %) Tuky (4.8 %) Vláknina (4.2 %)

Teffový chléb je pekárenský výrobek z teffové mouky. Pro jeho výrobu je potřeba moukakvasnice (ve výjimečných případech i kvásek), voda sůl. V některých případech se používá olej, různé druhy koření či vločky a semínka, občas i menší podíl mouky z jiných druhů obilovin.
Pro komerčně vyráběné pečivo je typické použití poměrně širokého spektra různých aditiv, jejichž účelem je prodloužení trvanlivosti produktu a zvýraznění chuti či barvy. Kvalita pečiva se tak odvíjí od způsobu jeho výroby a kvality použitých surovin.

Teffový chléb a zdraví

Teffový chléb je bezlepkový, je tak vhodný pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Je tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Teffový chléb je zbaven převážné většiny vlákniny. Je proto poměrně dobře stravitelný, má ale vyšší hodnoty glykemického indexu, než její celozrnná forma. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.
Mezi obillovinami patří teff mezi nejbohatší zdroje vápníku, významné je také zastoupení hořčíku. Oba prvky mají zásadní vliv na správné fungování srdečně-cévního systému. Chléb je citlivý na skladování, bývá rizikovým zdrojem plísní. Obsah soli u pečiva bývá silně proměnlivý, nikdy není možné jej přesně spočítat. Jedná se o komplikaci především v situacích:
redukce hmotnosti, 
srdečně-cévních chorob,
- poruch funkce ledvin.

Teffový chléb v kuchyni

Běžně se používá v kombinaci:
- s různými druhy pomazánek,
- s máslem,
- se sýry,
- s uzeninami.
Pečivo se nejčastěji používá jako příloha

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.