Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Chléb rýžový kváskový

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Fermentované

Chléb rýžový kváskový

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

396 kcal

Energie kJ

1654 kJ

Bílkoviny

8 g

Sacharidy

76 g

Tuky

4 g

Vláknina

4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (8 g) Sacharidy (76 g) Tuky (4 g) Vláknina (4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (8.5 %) Sacharidy (80.4 %) Tuky (9.1 %) Vláknina (2 %)

Rýžový kváskový chléb je pekárenský výrobek z rýžové mouky. Pro jeho výrobu je potřeba moukakvásekvoda sůl. V některých případech se používají i různé druhy koření, nejčastěji kmín, dále olej, případně vločky a semínka, občas i menší podíl mouky z jiných druhů obilovin. Pro kváskové druhy pečiva je typická jejich delší trvanlivost a vyšší odolnost proti plísním. Není proto potřeba u takových výrobků používat konzervační látky. Kvalita pečiva se ale vždy odvíjí od způsobu jeho výroby a kvality použitých surovin.

Rýžový kváskový chléb a zdraví

Rýžový kváskový chléb je bezlepkový, je tak vhodný pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Je tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Rýžový kváskový chléb je zbaven převážné většiny vlákniny. Je proto poměrně dobře stravitelný. Hodnota jeho glykemického indexu je střední. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.
Je méně citlivý na skladování, než pečivo vyrobené z kvasnic, aktivita kvásku působí proti plísním. Obsah soli u pečiva bývá silně proměnlivý, nikdy není možné jej přesně spočítat. Jedná se o komplikaci především v situacích:
redukce hmotnosti, 
srdečně-cévních chorob,
- poruch funkce ledvin.

Rýžový kváskový chléb v kuchyni

Běžně se používá v kombinaci:
- s různými druhy pomazánek,
- s máslem,
- se sýry,
- s uzeninami.
Pečivo se nejčastěji používá jako příloha

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.