Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Fermentované
Energie kcal
396 kcal
Energie kJ
1654 kJ
Bílkoviny
8 g
Sacharidy
76 g
Tuky
4 g
Vláknina
4 g
Rýžový kváskový chléb je pekárenský výrobek z rýžové mouky. Pro jeho výrobu je potřeba mouka, kvásek, voda a sůl. V některých případech se používají i různé druhy koření, nejčastěji kmín, dále olej, případně vločky a semínka, občas i menší podíl mouky z jiných druhů obilovin.
Pro kváskové druhy pečiva je typická jejich delší trvanlivost a vyšší odolnost proti plísním. Není proto potřeba u takových výrobků používat konzervační látky.
Kvalita pečiva se ale vždy odvíjí od způsobu jeho výroby a kvality použitých surovin.
Rýžový kváskový chléb je bezlepkový, je tak vhodný pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Je tedy součástí bezlepkového způsobu stravování.
Rýžový kváskový chléb je zbaven převážné většiny vlákniny. Je proto poměrně dobře stravitelný. Hodnota jeho glykemického indexu je střední. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižení diabetem,
- v průběhu redukčních diet.
Je méně citlivý na skladování, než pečivo vyrobené z kvasnic, aktivita kvásku působí proti plísním.
Obsah soli u pečiva bývá silně proměnlivý, nikdy není možné jej přesně spočítat. Jedná se o komplikaci především v situacích:
- redukce hmotnosti,
- srdečně-cévních chorob,
- poruch funkce ledvin.
Běžně se používá v kombinaci:
- s různými druhy pomazánek,
- s máslem,
- se sýry,
- s uzeninami.
Pečivo se nejčastěji používá jako příloha.