Kategorie: Obiloviny lepkové / Pečivo
Energie kcal
134 kcal
Energie kJ
558 kJ
Bílkoviny
3.9 g
Sacharidy
23.6 g
Tuky
1 g
Vláknina
4.7 g
Pšeničný chléb kváskový je pekárenský výrobek z pšeničné mouky. Pro jeho výrobu je potřeba mouka, kvásek, voda a sůl. V některých případech se používají i různé druhy koření, nejčastěji kmín. Pro kváskové druhy pečiva je typická jejich delší trvanlivost a vyšší odolnost proti plísním. Není proto potřeba u takových výrobků používat konzervační látky.
Kvalita pečiva se ale vždy odvíjí od způsobu jeho výroby a kvality použitých surovin.
Pšeničný kváskový chléb je zdrojem lepku, není proto vhodný pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Pšeničný chléb kváskový je zbaven převážné většiny vlákniny, je proto poměrně dobře stravitelný. Hodnota jeho glykemického indexu je střední. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižení diabetem,
- v průběhu redukčních diet.
Je méně citlivý na skladování, než pečivo vyrobené z kvasnic, aktivita kvásku působí proti plísním.
Obsah soli u pečiva bývá silně proměnlivý, nikdy není možné jej přesně spočítat. Jedná se o komplikaci především v situacích:
- redukce hmotnosti,
- srdečně-cévních chorob,
- poruch funkce ledvin.
Běžně se používá v kombinaci:
- s různými druhy pomazánek,
- s máslem,
- se sýry,
- s uzeninami.
Pečivo se nejčastěji používá jako příloha.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.