Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Chléb pšeničný kváskový

Kategorie: Obiloviny lepkové / Pečivo

Chléb pšeničný kváskový

Nutriční hodnoty (50 g):

Energie kcal

134 kcal

Energie kJ

558 kJ

Bílkoviny

3.9 g

Sacharidy

23.6 g

Tuky

1 g

Vláknina

4.7 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (3.9 g) Sacharidy (23.6 g) Tuky (1 g) Vláknina (4.7 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (12.2 %) Sacharidy (74 %) Tuky (6.7 %) Vláknina (7 %)

Pšeničný chléb kváskový je pekárenský výrobek z pšeničné mouky. Pro jeho výrobu je potřeba moukakvásekvoda sůl. V některých případech se používají i různé druhy koření, nejčastěji kmín. Pro kváskové druhy pečiva je typická jejich delší trvanlivost a vyšší odolnost proti plísním. Není proto potřeba u takových výrobků používat konzervační látky.
Kvalita pečiva se ale vždy odvíjí od způsobu jeho výroby a kvality použitých surovin.

Pšeničný chléb kváskový a zdraví

Pšeničný kváskový chléb je zdrojem lepku, není proto vhodný pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Pšeničný chléb kváskový je zbaven převážné většiny vlákniny, je proto poměrně dobře stravitelný. Hodnota jeho glykemického indexu je střední. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.
Je méně citlivý na skladování, než pečivo vyrobené z kvasnic, aktivita kvásku působí proti plísním.
Obsah soli u pečiva bývá silně proměnlivý, nikdy není možné jej přesně spočítat. Jedná se o komplikaci především v situacích:
redukce hmotnosti, 
srdečně-cévních chorob,
- poruch funkce ledvin.

Pšeničný chléb kváskový v kuchyni

Běžně se používá v kombinaci:
- s různými druhy pomazánek,
- s máslem,
- se sýry,
- s uzeninami.
Pečivo se nejčastěji používá jako příloha

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.