Kategorie: Obiloviny lepkové / Pečivo
Energie kcal
120 kcal
Energie kJ
501 kJ
Bílkoviny
3.6 g
Sacharidy
20.7 g
Tuky
1 g
Vláknina
4.5 g
Pšeničný chléb celozrnný je pekárenský výrobek z pšeničné celozrnné mouky. Pro jeho výrobu je potřeba mouka, kvasnice (ve výjimečných případech i kvásek), voda a sůl. V některých případech se používají i různé druhy koření, nejčastěji kmín. Pro komerčně vyráběné druhy pečiva je typické použití poměrně širokého spektra různých aditiv, jejichž účelem je prodloužení trvanlivosti produktu a zvýraznění chuti či barvy.
Kvalita pečiva se tak odvíjí od způsobu jeho výroby a kvality použitých surovin.
Pšeničný chléb je zdrojem lepku, není proto vhodný pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Pšeničný chléb celozrnný je bohatším zdrojem vlákniny, než jeho bílá forma. Je poměrně dobře stravitelný, má střední hodnoty glykemického indexu. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižení diabetem,
- v průběhu redukčních diet.
Je citlivý na skladování, bývá rizikovým zdrojem plísní. Obsah soli u pečiva bývá silně proměnlivý, nikdy není možné jej přesně spočítat. Jedná se o komplikaci především v situacích:
- redukce hmotnosti,
- srdečně-cévních chorob,
- poruch funkce ledvin.
Běžně se používá v kombinaci:
- s různými druhy pomazánek,
- s máslem,
- se sýry,
- s uzeninami.
Pečivo se nejčastěji používá jako příloha.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.