Kurzy ATAC

Chléb pšeničný celozrnný

Kategorie: Obiloviny lepkové / Pečivo

Chléb pšeničný celozrnný

Nutriční hodnoty (50 g):

Energie kcal

120 kcal

Energie kJ

501 kJ

Bílkoviny

3.6 g

Sacharidy

20.7 g

Tuky

1 g

Vláknina

4.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (3.6 g) Sacharidy (20.7 g) Tuky (1 g) Vláknina (4.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (12.6 %) Sacharidy (72.4 %) Tuky (7.5 %) Vláknina (7.5 %)

Pšeničný chléb celozrnný je pekárenský výrobek z pšeničné celozrnné mouky. Pro jeho výrobu je potřeba moukakvasnice (ve výjimečných případech i kvásek), voda sůl. V některých případech se používají i různé druhy koření, nejčastěji kmín. Pro komerčně vyráběné druhy pečiva je typické použití poměrně širokého spektra různých aditiv, jejichž účelem je prodloužení trvanlivosti produktu a zvýraznění chuti či barvy. 
Kvalita pečiva se tak odvíjí od způsobu jeho výroby a kvality použitých surovin.

Pšeničný chléb celozrnný a zdraví

Pšeničný chléb je zdrojem lepku, není proto vhodný pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Pšeničný chléb celozrnný je bohatším zdrojem vlákniny, než jeho bílá forma. Je poměrně dobře stravitelný, má střední hodnoty glykemického indexu. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.
Je citlivý na skladování, bývá rizikovým zdrojem plísní. Obsah soli u pečiva bývá silně proměnlivý, nikdy není možné jej přesně spočítat. Jedná se o komplikaci především v situacích:
redukce hmotnosti, 
srdečně-cévních chorob,
- poruch funkce ledvin.

Pšeničný chléb celozrnný v kuchyni

Běžně se používá v kombinaci:
- s různými druhy pomazánek,
- s máslem,
- se sýry,
- s uzeninami.
Pečivo se nejčastěji používá jako příloha

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.