Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Chléb amarantový

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Pečivo

Chléb amarantový

Nutriční hodnoty (50 g):

Energie kcal

205 kcal

Energie kJ

855 kJ

Bílkoviny

7 g

Sacharidy

33 g

Tuky

3 g

Vláknina

5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (7 g) Sacharidy (33 g) Tuky (3 g) Vláknina (5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (14.3 %) Sacharidy (67.6 %) Tuky (13.2 %) Vláknina (4.9 %)

Amarantový chléb je pekárenský výrobek z amarantové mouky. Pro jeho výrobu je potřeba moukakvasnice (ve výjimečných případech i kvásek), voda sůl. V některých případech se používá olej, různé druhy koření či vločky a semínka, občas i menší podíl mouky z jiných druhů obilovin. Pro komerčně vyráběný chléb je typické použití poměrně širokého spektra různých aditiv, jejichž účelem je prodloužení trvanlivosti produktu a zvýraznění chuti či barvy. Kvalita pečiva se tak odvíjí od způsobu jeho výroby a kvality použitých surovin.

Amarantový chléb a zdraví

Amarantový chléb je bezlepkový, je tak vhodný pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Je tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Amarantový chléb je zbaven převážné většiny vlákniny. Je proto poměrně dobře stravitelný, má ale vyšší hodnoty glykemického indexu, než jeho celozrnná forma. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.
Je citlivý na skladování, bývá rizikovým zdrojem plísní. Obsah soli u pečiva bývá silně proměnlivý, nikdy není možné jej přesně spočítat. Jedná se o komplikaci především v situacích:
redukce hmotnosti, 
srdečně-cévních chorob,
- poruch funkce ledvin.

Amarantový chléb v kuchyni

Běžně se používá v kombinaci:
- s různými druhy pomazánek,
- s máslem,
- se sýry,
- s uzeninami.
Pečivo se nejčastěji používá jako příloha

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.