Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření
Energie kcal
308 kcal
Energie kJ
1287 kJ
Bílkoviny
4 g
Sacharidy
60 g
Tuky
0 g
Vláknina
20 g
Jedná se o odrůdu papriky roční (Capsicum), často nazývané jako kayenský pepř nebo kolumbijská paprika. Chilli obsahuje kapsaicin, který mu dává typickou pikantní chuť - dráždí receptory nervových zakončení jazyka a způsobují pálení. Pálivost se měří stupnicí, kterou v r. 1912 zveřejnil americký chemik W. L. Scoville. Metoda kvantitativního srovnávání pálivosti papriček spočívá v ředění chilli papriček cukrem a vodou. Papričky se smíchají s cukrem a vodou a výsledná směs se ochutná. Pokud směs pálí, opět se naředí vodou a ochutná se znovu. Tento postup se opakuje tak dlouho, dokud roztok nepřestane pálit. Kolikrát se roztok naředí, tolika jednotkám SHU (Scoville Heat Units) odpovídá. Kapie (sladká paprika) nepálí, neobsahuje kapsaicin a proto má hodnotu 0 SHU. Pokud má paprika 100 000 SHU, znamená to, že musí být 100 000 krát naředěna vodou, než je kapsaicin neznatelný.
Chilli podporuje zažívání, kapsaicin je přírodním antibiotikem a antioxidantem. Je považováno za přírodní afrodiziakum právě díky schopnosti kapsaicinu stimulovat krevní oběh a prokrvit tak celé tělo. Prokrvením pohlavních orgánů se zvyšuje jejich citlivost a může také dojít ke zlepšení potence. V těle způsobuje zahřátí a prokrvení organismu a tím působí také při spalování tuků.
Můžeme používat celé bobule čerstvé nebo sušené, tak drcené nebo mleté. Chilli je nepostradatelnou součástí mexické a asijské kuchyně, především indické. Používá se nejčastěji k ochucení rýže, omáček a k výrobě ostrého oleje. Nejčastější užití je do omáček, gulášů, při nakládání pochutin, zavařování. Ochutí masité i luštěninové pokrmy.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.