Energie kcal
183 kcal
Energie kJ
762 kJ
Bílkoviny
6 g
Sacharidy
30 g
Tuky
0.4 g
Vláknina
14 g
Česnek kuchyňský (Allium sativum) se pěstuje tak dlouho, že je nemožné určit přesné místo původu. Obecně je za domov považována centrální Asie. V současnosti se pěstuje téměř po celém světě, nejvíce v Číně, Španělsku, jižní Francii a celém Středozemí. Silice v cibuli obsahuje látku zvanou allin, která se po drcení změní na allicin, který je silně baktericidní, aseptický s působením na plísně, prvoky a viry. Proces kvašení zeleniny probíhá v uzavřených nádobách bez přístupu vzduchu, většinou trvá několik dní až týdnů. Zeleninu je potřeba nastrouhat či nakrájet, prosolit, v případě potřeby přidat vybraná koření (nejčastěji se používá kmín a česnek) a nechat zrát.
Bakterie způsobující proces kvašení enzymaticky štěpí vlákninu, zelenina je tak snadněji stravitelná. Současně se zvyšuje obsah některých látek (vitamínů).
Kvašená zelenina obsahuje vyšší podíl soli, její dlouhodobý přebytek může negativně ovlivnit zdraví (vysoký krevní tlak, zatížení lymfatického systému, nepoměr mezi sodíkem a draslíkem).
Konzumace fermentovaných potravin podporuje aktivitu střevní mikroflóry, má tak zásadní vliv na kvalitu všech metabolických pochodů, je proto výhodné je konzumovat pravidelně.
Příliš vysoké množství kvašené zeleniny může způsobit problémy s nadýmáním a plynatostí, vyplácí se ji tak zařazovat do jídelníčku v menších porcích.
Česnek komplexně posiluje náš imunitní systém. Do svých schopností zahrnuje zlepšování trávení a diabetu, snižování krevního tlaku a cholesterolu v krvi. Můžeme ho také využít jako prevenci proti rakovině tlustého střeva, žaludku, prsu nebo kůže. Díky allicinu, který má dezinfekční účinky, je účinný na rány po kousnutí a bodnutí hmyzem.
Kvašený česnek je možné konzumovat čerstvý i tepelně upravený. Tepelná úprava sice zničí některé biologicky aktivní látky, na stranu druhou se ale potravina stane snadněji stravitelnou.
Kvašená zelenina je běžnou součástí:
- zeleninových obloh,
- zeleninových salátů,
- dušených směsí,
- polévek.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.