Energie kcal
264 kcal
Energie kJ
1102 kJ
Bílkoviny
7 g
Sacharidy
50 g
Tuky
1 g
Vláknina
8 g
Červená řepa (Beta vulgaris) je kořenová zelenina původně pocházející ze Středomoří. Je typická intenzivně červenou až červenofialovou barvou a výraznou chutí.
Červená barva řepy je způsobena silným antioxidantem betacyaninem, který má pozitivní vliv na imunitní systém. Je významným zdrojem betainu, který má schopnost snižovat hladinu homocysteinu v těle. Někteří lidé špatně metabolizují červené barvivo, dochází pak ke zbarvení moči do červena - toto ale není zdraví škodlivé. Červená řepa je významným zdrojem draslíku, má tak nemalý vliv na činnost srdečně-cévního systému.
Kořen červené řepy se v kuchyni používá stejným způsobem jako ostatní druhy kořenové zeleniny. Používá se jako součást:
- zeleninových obloh,
- salátů,
- polévek.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.