Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Červená řepa sušená

Kategorie: Zelenina / Sušená

Červená řepa sušená

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

264 kcal

Energie kJ

1102 kJ

Bílkoviny

7 g

Sacharidy

50 g

Tuky

1 g

Vláknina

8 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (7 g) Sacharidy (50 g) Tuky (1 g) Vláknina (8 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (11.1 %) Sacharidy (79.4 %) Tuky (3.4 %) Vláknina (6.1 %)

Červená řepa (Beta vulgaris) je kořenová zelenina původně pocházející ze Středomoří. Je typická intenzivně červenou až červenofialovou barvou a výraznou chutí.

Červená řepa sušená a zdraví

Červená barva řepy je způsobena silným antioxidantem betacyaninem, který má pozitivní vliv na imunitní systém. Je významným zdrojem betainu, který má schopnost snižovat hladinu homocysteinu v těle. Někteří lidé špatně metabolizují červené barvivo, dochází pak ke zbarvení moči do červena - toto ale není zdraví škodlivé. Červená řepa je významným zdrojem draslíku, má tak nemalý vliv na činnost srdečně-cévního systému.

Červená řepa sušená v kuchyni

Kořen červené řepy se v kuchyni používá stejným způsobem jako ostatní druhy kořenové zeleniny.  Používá se jako součást: 
- zeleninových obloh,
- salátů,
- polévek.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.