Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Červená řepa mražená

Kategorie: Zelenina / Mražená

Červená řepa mražená

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

41 kcal

Energie kJ

171 kJ

Bílkoviny

1.3 g

Sacharidy

7.2 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

1.7 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1.3 g) Sacharidy (7.2 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (1.7 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (13.3 %) Sacharidy (73.9 %) Tuky (4.4 %) Vláknina (8.3 %)

Červená řepa (Beta vulgaris) je kořenová zelenina původně pocházející ze Středomoří. Je typická intenzivně červenou až červenofialovou barvou a výraznou chutí.

Mražená červená řepa a zdraví

Červená barva řepy je způsobena silným antioxidantem betacyaninem, který má pozitivní vliv na imunitní systém. Je významným zdrojem betainu, který má schopnost snižovat hladinu homocysteinu v těle. Někteří lidé špatně metabolizují červené barvivo, dochází pak ke zbarvení moči do červena - toto ale není zdraví škodlivé. Červená řepa je významným zdrojem draslíku, má tak nemalý vliv na činnost srdečně-cévního systému.

Mražená červená řepa v kuchyni

Kořen červené řepy se v kuchyni používá stejným způsobem jako ostatní druhy kořenové zeleniny. Proces mražení a následného rozmrazování potravin způsobuje úbytek některých termolabilních mikroživin, nejčastěji vitamínů a některých fytochemických látek. Pomalé a postupné rozmrazování ničí největší množství živin. Mraženou zeleninu je proto při její přípravě vhodné vložit přímo do vroucí vody, případně použít při dušení a pečení pokrmů. Používá se jako součást: 
- zeleninových obloh,
- salátů,
- polévek.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.