Kurzy ATAC

Červená řepa kandovaná

Kategorie: Zelenina / Kandovaná

Červená řepa kandovaná

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

323 kcal

Energie kJ

1351 kJ

Bílkoviny

1.3 g

Sacharidy

75 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

1 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1.3 g) Sacharidy (75 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (1 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (1.7 %) Sacharidy (97.1 %) Tuky (0.6 %) Vláknina (0.6 %)

Červená řepa (Beta vulgaris) je kořenová zelenina původně pocházející ze Středomoří. Je typická intenzivně červenou až červenofialovou barvou a výraznou chutí. Kandování je konzervační úprava, při které se zelenina vaří a nechá delší dobu namáčet v cukernatém roztoku. Obsah cukru v potravině se pak pohybuje kolem 70 %.

Kandovaná červená řepa a zdraví

Kandované potraviny mají ve srovnání s čerstvými zdroji podstatně vyšší hodnotu glykemického indexu i nálože. Díky tomuto faktu by se měli jeho konzumaci vyhýbat především jedinci:
- s inzulínovu rezistencí
- postižení diabetem,
- v redukčních dietách.
Z důvodu vysokého obsahu cukrů roste i celková hodnota obsahu energie. Kandování navíc výrazně snižuje nutriční hodnotu. Konzumace takových potravin by tedy neměla být součástí zdravého stravování.

Kandovaná červená řepa v kuchyni

Kandovaná zelenina se nejčastěji používá při výrobě cukrovinek, je možné ji konzumovat i samostatně.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.