Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Černá ředkev sušená

Kategorie: Zelenina / Sušená

Černá ředkev sušená

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

56 kcal

Energie kJ

235 kJ

Bílkoviny

3 g

Sacharidy

8 g

Tuky

0 g

Vláknina

5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (3 g) Sacharidy (8 g) Tuky (0 g) Vláknina (5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (22.4 %) Sacharidy (59.7 %) Tuky (0 %) Vláknina (17.9 %)

Černá ředkev je kořen ředkve seté (Raphanus sativus). Je typická kulovitým tvarem kořene, barva je černá. Původně pochází z Asie. 

Černá ředkev sušená a zdraví

Ředkev obsahuje hořčičné oleje, které jí dávají typickou štiplavou a ostrou chuť. Jejich obsah v kořenu se výrazně liší, je závislý na podmínkách pěstování. Tyto látky stimulují tvorbu trávicích enzymů a zlepšují tak kvalitu trávení. Mají navíc antibakteriální účinky. Podobně jako většina ostatních druhů zeleniny je i ředkvička významným zdrojem draslíku, který hraje klíčovou roli pro správné fungování srdečně-cévního systému.

Černá ředkev sušená v kuchyni

Kořen ředkve se v kuchyni používá stejným způsobem jako ostatní druhy kořenové zeleniny. Používá se jako součást:
- zeleninových obloh,
- salátů,
- polévek,
- pomazánek.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.