Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření
Energie kcal
137 kcal
Energie kJ
572 kJ
Bílkoviny
7 g
Sacharidy
13 g
Tuky
1 g
Vláknina
22 g
Miřík celer (Apium graveolens) je dvouletá bylina pěstovaná jako kořenová zelenina, u které využíváme listy a bulvy. Byl znám již ve starověkém Egyptě, v současné době je typický pro středomořskou, balkánskou, americkou i anglickou kuchyni.
Celer působí močopudně a protizánětlivě. Příznivě působí na činnost ledvin, povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení. Používá se i jako afrodiziakum. Obsahuje vysoký podíl draslíku, jako zelenina obsahuje nedprůměrné zastoupení sodíku. Bulva je zdrojem vitamínů B1 a B2.
Spolu s dalšími druhy kořenové zeleniny (petržel, mrkev) se přidává:
- do polévek,
- do vařených nebo syrových salát,
- k zesílení chuti k hovězím pokrmům.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.