Energie kcal
28 kcal
Energie kJ
114 kJ
Bílkoviny
1.4 g
Sacharidy
4 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
1.4 g
Čekanka salátová červenolistá (Cichorium intybus) nazývaná také jako Radicchio (podle italské oblasti Radicchio, odkud pochází) je druhem čekanky, která při růstu vytváří - stejně jako hlávkový salát - hlávku. Je typická červenou až červenofialovou barvou, v kuchyni se používají její listy.
Listy čekanky salátové červenolisté jsou bohatým zdrojem draslíku, kyseliny listové, vitamínu K a vlákniny. Tato kombinace živin významně ovlivňuje činnost střevního traktu, srdečně-cévního systému i nervové soustavy.
Listy čekanky salátové se v kuchyni používají stejným způsobem jako ostatní druhy listové zeleniny. Nejčastěji se konzumuje syrová, můžeme ji ale i tepelně upravovat - vařit, dusit, péct. Je vhodná i ke kvašení (výroba pickles).
Používá se jako součást:
- zeleninových obloh,
- salátů,
- dušených směsí.
Je častou součástí směsí lisovaných šťáv.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.