Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Čekanka salátová čerstvá

Kategorie: Zelenina / Listová

Čekanka salátová čerstvá

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

28 kcal

Energie kJ

114 kJ

Bílkoviny

1.4 g

Sacharidy

4 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

1.4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1.4 g) Sacharidy (4 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (1.4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (21.5 %) Sacharidy (61.5 %) Tuky (6.6 %) Vláknina (10.3 %)

Čekanka salátová červenolistá (Cichorium intybus) nazývaná také jako Radicchio (podle italské oblasti Radicchio, odkud pochází) je druhem čekanky, která při růstu vytváří - stejně jako hlávkový salát - hlávku. Je typická červenou až červenofialovou barvou, v kuchyni se používají její listy.

Čekanka salátová a zdraví

Listy čekanky salátové červenolisté jsou bohatým zdrojem draslíku, kyseliny listové, vitamínu K a vlákniny. Tato kombinace živin významně ovlivňuje činnost střevního traktu, srdečně-cévního systému i nervové soustavy. 

Čekanka salátová v kuchyni

Listy čekanky salátové se v kuchyni používají stejným způsobem jako ostatní druhy listové zeleniny. Nejčastěji se konzumuje syrová, můžeme ji ale i tepelně upravovat - vařit, dusit, péct. Je vhodná i ke kvašení (výroba pickles).
Používá se jako součást: 
- zeleninových obloh,
- salátů,
- dušených směsí.

Je častou součástí směsí lisovaných šťáv.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.