Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Broskev zavařená

Kategorie: Ovoce / Zavařené

Broskev zavařená

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

83 kcal

Energie kJ

344 kJ

Bílkoviny

0.6 g

Sacharidy

18 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

1.3 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.6 g) Sacharidy (18 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (1.3 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (3.1 %) Sacharidy (91.6 %) Tuky (2.2 %) Vláknina (3.2 %)

Broskev je plod broskvoně obecné (Prunus persica), která běžně roste v podmínkách mírného pásma. Existuje několik druhů, kdy tvar plodů je vesměs stejný, jejich hmotnost se pohybuje od 50 do 200 g, ve zralém stavu mají žlutooranžovou až načervenalou barvu. Původně pochází z Číny.

Broskev zavařená a zdraví

Při zavařování ovoce se běžně používá cukr. Je sice možné ovoce zavařovat i bez jeho přidání, v naprosté většině případů se tak ale neděje. Energetická hodnota zavařeniny je tak mnohem větší, než je tomu u syrového ovoce, to samé platí i o glykemickém indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Syrová broskev je bohatým zdrojem draslíku, jeho podíl v zavařeninách se ale snižuje.

Broskev zavařená v kuchyni

Zavařená broskev se běžně konzumuje:
- samotná,
- jako součást kompotových směsí a ovocných salátů,
- společně s dezerty,
- jako součást kaší.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.