Energie kcal
321 kcal
Energie kJ
1342 kJ
Bílkoviny
0.8 g
Sacharidy
75 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
1 g
Broskev je plod broskvoně obecné (Prunus persica), která běžně roste v podmínkách mírného pásma. Existuje několik druhů, kdy tvar plodů je vesměs stejný, jejich hmotnost se pohybuje od 50 do 200 g, ve zralém stavu mají žlutooranžovou až načervenalou barvu. Původně pochází z Číny.
Kandování je konzervační úprava, při které se ovoce vaří a nechá delší dobu namáčet v cukernatém roztoku. Obsah cukru v ovoci se pak pohybuje kolem 70 - 75 %.
Kandované ovoce má ve srovnání s čerstvými zdroji podstatně vyšší hodnotu glykemického indexu i nálože. Díky tomuto faktu by se měli jeho konzumaci vyhýbat především jedinci:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižení diabetem,
- v redukčních dietách.
Konzumace kandovaného ovoce by tak neměla být součástí zdravého stravování.
Kandované ovoce se nejčastěji používá při výrobě cukrovinek, je možné je konzumovat i samotné.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.