Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Broskev kandovaná

Kategorie: Ovoce / Kandované

Broskev kandovaná

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

321 kcal

Energie kJ

1342 kJ

Bílkoviny

0.8 g

Sacharidy

75 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

1 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.8 g) Sacharidy (75 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (1 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (1 %) Sacharidy (97.8 %) Tuky (0.6 %) Vláknina (0.6 %)

Broskev je plod broskvoně obecné (Prunus persica), která běžně roste v podmínkách mírného pásma. Existuje několik druhů, kdy tvar plodů je vesměs stejný, jejich hmotnost se pohybuje od 50 do 200 g, ve zralém stavu mají žlutooranžovou až načervenalou barvu. Původně pochází z Číny.
Kandování je konzervační úprava, při které se ovoce vaří a nechá delší dobu namáčet v cukernatém roztoku. Obsah cukru v ovoci se pak pohybuje kolem 70 - 75 %.

Kandovaná broskev a zdraví

Kandované ovoce má ve srovnání s čerstvými zdroji podstatně vyšší hodnotu glykemického indexu i nálože. Díky tomuto faktu by se měli jeho konzumaci vyhýbat především jedinci:
- s inzulínovu rezistencí
- postižení diabetem,
- v redukčních dietách.
Konzumace kandovaného ovoce by tak neměla být součástí zdravého stravování.

Kandovaná broskev v kuchyni

Kandované ovoce se nejčastěji používá při výrobě cukrovinek, je možné je konzumovat i samotné.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.