Energie kcal
55 kcal
Energie kJ
227 kJ
Bílkoviny
0.8 g
Sacharidy
11 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
1.5 g
Broskev je plod broskvoně obecné (Prunus persica), která běžně roste v podmínkách mírného pásma. Existuje několik druhů, kdy tvar plodů je vesměs stejný, jejich hmotnost se pohybuje od 50 do 200 g, ve zralém stavu mají žlutooranžovou až načervenalou barvu. Původně pochází z Číny.
Broskev je bohatým zdrojem draslíku, má proto vliv na činnost srdce a cév.
Hodnota glykemického indexu je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Broskev se běžně konzumuje syrová nebo v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
- kompot,
- surovina pro výrobu marmelád a džemů,
- součást dezertů,
- surovina pro výrobu zmrzlin,
- součást kaší a ovocných salátů.
Broskev se používá k sušení nebo se lisuje do džusů.