Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Broskev čerstvá

Kategorie: Ovoce / Čerstvé

Broskev čerstvá

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

55 kcal

Energie kJ

227 kJ

Bílkoviny

0.8 g

Sacharidy

11 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

1.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.8 g) Sacharidy (11 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (1.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (6.2 %) Sacharidy (85 %) Tuky (3.3 %) Vláknina (5.5 %)

Broskev je plod broskvoně obecné (Prunus persica), která běžně roste v podmínkách mírného pásma. Existuje několik druhů, kdy tvar plodů je vesměs stejný, jejich hmotnost se pohybuje od 50 do 200 g, ve zralém stavu mají žlutooranžovou až načervenalou barvu. Původně pochází z Číny.

Broskev a zdraví

Broskev je bohatým zdrojem draslíku, má proto vliv na činnost srdce a cév. Hodnota glykemického indexu je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Broskev v kuchyni

Broskev se běžně konzumuje syrová nebo v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
kompot,
- surovina pro výrobu marmelád a džemů,
- součást dezertů,
- surovina pro výrobu zmrzlin,
- součást kaší a ovocných salátů.
Broskev se používá k sušení nebo se lisuje do džusů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.