Kategorie: Ořechy a semena / Semena klíčená
Energie kcal
394 kcal
Energie kJ
1648 kJ
Bílkoviny
30 g
Sacharidy
2 g
Tuky
28 g
Vláknina
4 g
Brokolice (Brassica oleracea var. botrytis italica) je jednou z nejstarších zelenin, vyšlechtěna byla již v předantickém období. Například staří Římané ji již prokazatelně znali a používali, Itálie je jejím největším producentem dodnes. Pěstují a zpracovávají se dva kultivary – stonková (také chřestová) s malými růžičkami a velkými listy, a květáková, která je už podle názvu podobná květáku.
Klíčená semínka brokolice obsahují významné množství draslíku, vápníku, hořčíku a fosforu - jejich konzumace tak má vliv na funkci srdečně-cévního systému. Obsahují větší množství vlákniny, která podporuje harmonickou činnost střevního traktu. Klíčená brokolice má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Příprava klíčených semínek brokolice je snadná: Semena je vhodné nechat namočené několik hodin (4-14). Následně se propláchnou studenou vodou a rozprostřou na nakličovací misku. Je potřeba je během klíčení průběžně proplachovat, nejlépe 2-3x denně. Doba klíčení většinou trvá 6-10 dní. Klíčená semena se používají do:
- polévek,
- salátů,
- kaší,
- pomazánek,
- karbanátků.
Je možné je i lisovat k získání šťávy, která je bohatá na bílkoviny, enzymy a některé minerální látky.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.