Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Brokolice mražená

Kategorie: Zelenina / Mražená

Brokolice mražená

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

42 kcal

Energie kJ

176 kJ

Bílkoviny

4.4 g

Sacharidy

3 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

4.1 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (4.4 g) Sacharidy (3 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (4.1 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (44 %) Sacharidy (30 %) Tuky (6.5 %) Vláknina (19.6 %)

Brokolice (Brassica oleracea var. botrytis italica) patří mezi košťáloviny – taxonomicky vzato je kultivarem druhu, do kterého patří také zelí, květák, kedlubny či kapusta. Brokolice je jednou z nejstarších zelenin, vyšlechtěna byla již v předantickém období. Například staří Římané ji již prokazatelně znali a používali, Itálie je jejím největším producentem dodnes. Pěstují a zpracovávají se dva kultivary – stonková (také chřestová) s malými růžičkami a velkými listy, a květáková, která je už podle názvu podobná květáku. 

Mražená brokolice a zdraví

Stejně jako jiné druhy zeleniny je brokolice bohatým zdrojem vlákniny. V oblasti mikroživin vystupuje do popředí obsah draslíku, tento prvek má zásadní vliv na funkci srdečně-cévního systému. O brokolici se v posledních letech hovoří v souvislosti s obsahem fytochemických látek - především sulforafanu, s antioxidačními a protirakovinnými účinky. 

Mražená brokolice v kuchyni

Mezi kuchaři má brokolice přezdívku „královna zeleniny“.  Brokolice je všestrannou zeleninou, využije se od růžiček po košťál, který dodá chuť vývarům. Proces mražení a následného rozmrazování potravin způsobuje úbytek některých termolabilních mikroživin, nejčastěji vitamínů a některých fytochemických látek. Pomalé a postupné rozmrazování ničí největší množství živin. Mraženou zeleninu je proto při její přípravě vhodné vložit přímo do vroucí vody, případně použít při dušení a pečení pokrmů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.