Energie kcal
42 kcal
Energie kJ
176 kJ
Bílkoviny
4.4 g
Sacharidy
3 g
Tuky
0.3 g
Vláknina
4.1 g
Brokolice (Brassica oleracea var. botrytis italica) patří mezi košťáloviny – taxonomicky vzato je kultivarem druhu, do kterého patří také zelí, květák, kedlubny či kapusta. Brokolice je jednou z nejstarších zelenin, vyšlechtěna byla již v předantickém období. Například staří Římané ji již prokazatelně znali a používali, Itálie je jejím největším producentem dodnes. Pěstují a zpracovávají se dva kultivary – stonková (také chřestová) s malými růžičkami a velkými listy, a květáková, která je už podle názvu podobná květáku.
Stejně jako jiné druhy zeleniny je brokolice bohatým zdrojem vlákniny. V oblasti mikroživin vystupuje do popředí obsah draslíku, tento prvek má zásadní vliv na funkci srdečně-cévního systému. O brokolici se v posledních letech hovoří v souvislosti s obsahem fytochemických látek - především sulforafanu, s antioxidačními a protirakovinnými účinky.
Mezi kuchaři má brokolice přezdívku „královna zeleniny“. Brokolice je všestrannou zeleninou, využije se od růžiček po košťál, který dodá chuť vývarům. Proces mražení a následného rozmrazování potravin způsobuje úbytek některých termolabilních mikroživin, nejčastěji vitamínů a některých fytochemických látek. Pomalé a postupné rozmrazování ničí největší množství živin. Mraženou zeleninu je proto při její přípravě vhodné vložit přímo do vroucí vody, případně použít při dušení a pečení pokrmů.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.