Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Borůvky zavařené

Kategorie: Ovoce / Zavařené

Borůvky zavařené

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

74 kcal

Energie kJ

310 kJ

Bílkoviny

1 g

Sacharidy

14 g

Tuky

0.5 g

Vláknina

3.4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1 g) Sacharidy (14 g) Tuky (0.5 g) Vláknina (3.4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (5.6 %) Sacharidy (79.1 %) Tuky (6.1 %) Vláknina (9.2 %)

Borůvky jsou plody keře brusnice borůvky (Vaccinium myrtillus) se sytě modrou barvou a výraznou chutí. Jedná se o rostlinu, která je typická pro lesní porosty mírného a chladnějšího pásma.  

Borůvky zavařené a zdraví

Při zavařování ovoce se běžně používá cukr. Je sice možné ovoce zavařovat i bez jeho přidání, v naprosté většině případů se tak ale neděje. Energetická hodnota zavařeniny je tak mnohem větší, než je tomu u syrového ovoce, to samé platí i o glykemickém indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Syrové borůvky jsou bohatým zdrojem antioxidantů, jeho podíl v zavařeninách se ale snižuje. Tepelná úprava rovněž likviduje aktivní enzymy.

Borůvky zavařené v kuchyni

Zavařené borůvky se běžně konzumují:
- samotné,
- jako součást kompotových směsí a ovocných salátů,
- společně s dezerty,
- jako součást kaší.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.