Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Borůvky sušené

Kategorie: Ovoce / Sušené

Borůvky sušené

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

281 kcal

Energie kJ

1174 kJ

Bílkoviny

2.5 g

Sacharidy

50 g

Tuky

3 g

Vláknina

17 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (2.5 g) Sacharidy (50 g) Tuky (3 g) Vláknina (17 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (3.7 %) Sacharidy (74.5 %) Tuky (9.6 %) Vláknina (12.1 %)

Borůvky jsou plody keře brusnice borůvky (Vaccinium myrtillus) se sytě modrou barvou a výraznou chutí. Jedná se o rostlinu, která je typická pro lesní porosty mírného a chladnějšího pásma.  

Borůvky sušené a zdraví

Borůvky jsou velmi bohatým zdrojem širokého spektra antioxidantů - některé z nich podporují noční vidění a používají se k léčbě šerosleposti, jiné zase podporují imunitní systém a mají protizánětlivé účinky. Zastoupené třísloviny (bioflavonoidy, anthokyany) způsobují stahující (adstringentní) účinky - tohoto efektu se často využívá při úpravě střevních potíží. Hodnota glykemického indexu je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Borůvky sušené v kuchyni

Nejčastěji se používají jako součást:
- obilných kaší,
dezertů

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.