Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Borůvky kandované

Kategorie: Ovoce / Kandované

Borůvky kandované

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

324 kcal

Energie kJ

1356 kJ

Bílkoviny

0.5 g

Sacharidy

75 g

Tuky

0.6 g

Vláknina

1.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.5 g) Sacharidy (75 g) Tuky (0.6 g) Vláknina (1.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0.6 %) Sacharidy (96.8 %) Tuky (1.7 %) Vláknina (0.9 %)

Borůvky jsou plody keře brusnice borůvky (Vaccinium myrtillus) se sytě modrou barvou a výraznou chutí. Jedná se o rostlinu, která je typická pro lesní porosty mírného a chladnějšího pásma. Kandování je konzervační úprava, při které se ovoce vaří a nechá delší dobu namáčet v cukernatém roztoku. Obsah cukru v potravině se pak pohybuje kolem 70 %.

Kandované borůvky a zdraví

Kandované potraviny mají ve srovnání s čerstvými zdroji podstatně vyšší hodnotu glykemického indexu i nálože. Díky tomuto faktu by se měli jeho konzumaci vyhýbat především jedinci:
- s inzulínovu rezistencí
- postižení diabetem,
- v redukčních dietách.
Kandování potravin navíc výrazně snižuje nutriční hodnotu. Konzumace takových potravin by tedy neměla být součástí zdravého stravování.

Kandované borůvky v kuchyni

Kandované ovoce se nejčastěji používá při výrobě cukrovinek, je možné je konzumovat i samostatně.

 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.