Energie kcal
86 kcal
Energie kJ
358 kJ
Bílkoviny
1 g
Sacharidy
16 g
Tuky
0.5 g
Vláknina
5 g
Borůvky acai jsou plody palmovitého stromu kapustoně (Euterpe oleracea, Euterpe precatoria) se sytě modrou barvou a výraznou chutí. Stromy jsou typické pro tropická a subtropická pásma, dorůstají velikosti až 20 m. Průměr plodů se pohybuje kolem 1 cm.
Při zavařování ovoce se běžně používá cukr. Je sice možné ovoce zavařovat i bez jeho přidání, v naprosté většině případů se tak ale neděje. Energetická hodnota zavařeniny je tak mnohem větší, než je tomu u syrového ovoce, to samé platí i o glykemickém indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Syrové borůvky jsou velmi bohatým zdrojem širokého spektra antioxidantů a fytochemických látek (např. antokyany), kterým se přisuzuje preventivní vliv na srdečně-cévní choroby, nádorová a imunitní onemocnění, jejich množství se při tepelných úpravách ale snižuje.
Běžně se konzumují:
- samotné,
- jako součást kompotových směsí a ovocných salátů,
- společně s dezerty,
- jako součást kaší.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.