Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Borůvky acai zavařené

Kategorie: Ovoce / Zavařené

Borůvky acai zavařené

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

86 kcal

Energie kJ

358 kJ

Bílkoviny

1 g

Sacharidy

16 g

Tuky

0.5 g

Vláknina

5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1 g) Sacharidy (16 g) Tuky (0.5 g) Vláknina (5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (4.9 %) Sacharidy (78.2 %) Tuky (5.3 %) Vláknina (11.7 %)

Borůvky acai jsou plody palmovitého stromu kapustoně (Euterpe oleracea, Euterpe precatoria) se sytě modrou barvou a výraznou chutí. Stromy jsou typické pro tropická a subtropická pásma, dorůstají velikosti až 20 m. Průměr plodů se pohybuje kolem 1 cm. 

Borůvky acai zavařené a zdraví

Při zavařování ovoce se běžně používá cukr. Je sice možné ovoce zavařovat i bez jeho přidání, v naprosté většině případů se tak ale neděje. Energetická hodnota zavařeniny je tak mnohem větší, než je tomu u syrového ovoce, to samé platí i o glykemickém indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Syrové borůvky jsou velmi bohatým zdrojem širokého spektra antioxidantů a fytochemických látek (např. antokyany), kterým se přisuzuje preventivní vliv na srdečně-cévní choroby, nádorová a imunitní onemocnění, jejich množství se při tepelných úpravách ale snižuje.

Borůvky acai zavařené v kuchyni

Běžně se konzumují:
- samotné,
- jako součást kompotových směsí a ovocných salátů,
- společně s dezerty,
- jako součást kaší.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.