Kurzy ATAC

Borůvky acai sušené

Kategorie: Ovoce / Sušené

Borůvky acai sušené

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

520 kcal

Energie kJ

2176 kJ

Bílkoviny

15 g

Sacharidy

40 g

Tuky

30 g

Vláknina

10 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (15 g) Sacharidy (40 g) Tuky (30 g) Vláknina (10 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (12.1 %) Sacharidy (32.2 %) Tuky (51.9 %) Vláknina (3.8 %)

Borůvky acai jsou plody palmovitého stromu kapustoně (Euterpe oleracea, Euterpe precatoria) se sytě modrou barvou a výraznou chutí. Stromy jsou typické pro tropická a subtropická pásma, dorůstají velikosti až 20 m. Průměr plodů se pohybuje kolem 1 cm. 

Borůvky acai sušené a zdraví

Borůvky jsou velmi bohatým zdrojem širokého spektra antioxidantů a fytochemických látek (např. antokyany), kterým se přisuzuje preventivní vliv na srdečně-cévní choroby, nádorová a imunitní onemocnění. Zastoupené třísloviny (bioflavonoidy, anthokyany) způsobují stahující (adstringentní) účinky - tohoto efektu se často využívá při úpravě střevních potíží. Hodnota glykemického indexu je střední. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Borůvky acai sušené v kuchyni

Sušené borůvky acai se běžně konzumují přímo, přidávají se i do:
dezertů,
kaší.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.